DOLAR 19,1105 0.11%
EURO 20,7297 0.51%
ALTIN 1.203,520,25
BITCOIN %
Bingöl

PARÇALI BULUTLU

16:43

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

BİNGÖL BALININ KALİTESİ KORUNACAK

BİNGÖL BALININ KALİTESİ KORUNACAK

Rektör Çapak, Bingöl Balının kalitesinin arttırılması ve korunması için beş kurumdan personellerle komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun yıl boyunca üç farklı dönemde arıcılık ve balla ilgili denetimlerde bulunacağını söyledi.

ABONE OL
25 Ocak 2023 16:02
BİNGÖL BALININ KALİTESİ KORUNACAK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece alan Bingöl Balına, Bingöl Üniversitesinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret verildi. 7 Ekim 2022 tarihinde coğrafi işaret alan Bingöl Balının uluslararası tanınırlığının arttırılması için de çalışmalar başlatıldı.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, Bingöl Balı, Ayaş Domatesi, Bursa Şeftalisi, Ezine Peyniri, Hüyük Çileği, Isparta Gülyağı, Kilis Zeytinyağı, Manisa Mesir Macunu, Rize Çayı ve Urla Sakız Enginarı için AB’ye tescil başvurusunda bulunulmuştu.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, balın coğrafi işaret alması sürecini TRT Erzurum Radyosu’na değerlendirdi.
Bingöl’ün zengin bitki florasına sahip olduğunu, bunun da balın kalitesine yansıdığını ifade eden Rektör Çapak, “Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Bingöl’ü anlatırken binlerce farklı bitki türüne atıfta bulunur ve birçok yerde bulunmayan bitki florasının zenginliğine işaret eder.
Bingöl Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma ve Misyon Farklılaşması alanında pilot üniversite olması ile birlikte yapılan çalışmalarda da bunlar ortaya çıkarıldı. Bingöl’ün florası hakikaten çok zengin. Bu zenginlikten kaynaklı olarak da balın kalitesi ortaya çıkmış oluyor.
Bingöl balı tek bir bitkiden değil; mesela sadece çamdan değil, sadece kestaneden değil, sadece gevenden değil, yüzlerce bitkinin bileşiminden oluşan bir bal var Bingöl’de.
Biz de bu süreç içerisinde hem Bingöl’ün florasını hem de balın kalitesini ortaya çıkarmak için özel çaba sarf ettik.
Üç yıl boyunca Bingöl’ün 108 farklı noktasına arı kovanları koydurduk ve bu üç yıl boyunca oralardan aldığımız veriler ve numunelerle hem balın kalitesini hem de florasının gücünü ortaya koymaya çalıştık.
Bunun neticesinde oluşturduğumuz dosyalarla Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduk ve coğrafi işaret belgemizi aldık” dedi.
10 ÜRÜN İÇİN AB’YE BAŞVURU YAPILDI
Ulusal düzeyde coğrafi işaret belgesi almak için zahmetli ve zor bir süreçten geçtiklerini ifade eden Çapak, şunları söyledi: “Yaptığımız çalışmalar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da takdir gördü. Bunu da kendileri bakanlığa arz ettiler. Yakın zamanda da Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Bingöl Balının da aralarında bulunduğu 10 ürünün Avrupa Birliği düzeyinde coğrafi işaret alması için başvuruda bulundu.
Bu 10 ürün içerisinde Bingöl Balının olması, bakanlık düzeyinde sahiplenilmesi, öne çıkarılması bizi mutlu ediyor. Çünkü bu durum, Bingöl Üniversitesinin yaptığı çalışmaların bir göstergesidir.”
BALIN DENETLENMESİ İÇİN KOMİSYON OLUŞTURULDU
Coğrafi işaret belgesiyle birlikte kalite süreçlerinin de arttırıldığını ifade eden Çapak, “Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi, Bingöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım İl Müdürlüğü ve Arıcılar Birliğinden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Bu komisyon, yıl boyunca üç farklı dönemde arıcılıkla ilgili, balla ilgili bütün süreçleri, arının kışlatılması dahil olmak üzere denetleme yapacak.
Dolayısıyla Bingöl adıyla bal satacak olanlar, bu ortaya konan kriterlere göre hareket etmek zorundalar. Bundan sonra Bingöl Balı ismiyle satılan ballarda herhangi bir şüphe olmayacak ve sağlık için de şifa kaynağı olacak bal üretilmiş olacak inşallah” diye konuştu.
Ömer ŞANLI

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.