Hafta sonu bir doğa etkinliği için meşhur alibir köy alanına gittiklerini söyleyen Bingöl Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, Gençlik ve Sivil Toplumu Geliştirme Derneği (BİNÇEVDER) Başkanı Cuma Karaarslan bir facia ile karşılaştıklarını söyledi.
İnsan Eliyle Temizlenecek Boyutta Değil!
Etkinlik için köy alanına 3 araba ekibi ile gittiklerini belirten Cuma Karaarslan, alana indikleri zaman alanın insan eliyle temizlenecek boyutu aştığını belirterek şöyle konuştu: “Tehlike ve facia had safhada, yangın çıkma ihtimali had safhada, çünkü kırılan camların kuru otların üzerinde yanması an meselesi, yılların birikmiş bir çöpü var ve gerçekten iddia ediyorum 100 m karelik alandan bir kamyon cam ve poşet naylon çıkar.”
Gönüllülerin Gücünü Aşar!
Kamunun, sivil işbirliğiyle hareket edip bu işi gündeme getirmesi gerektiğine vurgu yapan Karaarslan, “bir defaya mahsus kendimizi bir temizleyelim, günahlarımızdan arınalım çünkü bu durum gönüllülerin gücünü aşan bir olay.” İfadelerini kullandı.
Temizlik Kalkınmanın Ana Hedefi!
‘Temizliğin kalkınmanın ana hedeflerinden biri olduğunun’ altını çizen Karaarslan kurumların bölgeye sahip çıkılması gerektiğinin belirterek şunları kaydetti: “Ne kadar üretim yaparsak yapalım bir yangınla hepsi yok olup gidebiliyor. İşte bütün bunların hepsinin halledebilmek bir dayanışma ve bu durumun bir devlet gündemi olması gerekir.
“Motor Güç Devlet Olacak”
Motor güç devlet olması gerektiğin vurgulayan Karaarslan: “buraya ekipler, araçlarla girecek ve temizleyecek. O bölge için yeni bir ahlak konsepti de üretmiş olacağız. Çünkü kullananlar kötü kullanıyor, iyi kullananlar da vardı, kendi çöpünü getirenlere de şahidim, kimseyi içiyor, içmiyor diye ayırmıyor ve suçlamıyorum. Vali Kurtuluş Şişman Türk Parkının yamacına geldiğimizde belediye sınırları içinde olan, 2 şehri birbirine birleştiren yerdeki yamaçta da en az bir kamyon kadar pislik vardı. Piknikçiler orada çoluk çocuğuyla yemiş içmiş ve bahçeden aşılmış, yamacı doldurmuş. Bu bir suçtur, hayasızlıktır ve gerçekten kötülüktür. Peki, belediye nerede! Yani bu oldu diye o pis mi kalacak. Belediye şunu mu yapmaya çalışıyor siz attınız yüzümüze şamar gibi kalsın mı? Temizleyeceksin ki, utandıracaksın ki onlar da yapmamayı öğrenecek. İnsani bir boyut kazanmış olacağız, hepimiz koruyucu bir kimlik kazanmış olacağız. Şu anda herkes saldırgan, şu anda herkes çevreye saldıran kişi, her makam sahibini kastediyorum şu an herkes kirletiyor. Bir çözüm lazım! Biz temizlemek zorunda değildik belki ama ya siz kirletmemek zorundasınız! Bu sizin inancınızın, ülkenizin, toprağınızın, vatanımızın, kutsallığın bir gereği olmalı. Hiç mi mihenk yok! Hiç mi bir inanç yok! Bu kadar mı kötü olmuşuz, tufan yakındır desem yeridir, her suç işleniyor” ifadelerine yer verdi.
“Kirletmeyeyim Diye Bir Düşünce Gelişmemiş”
Karaarslan: “ Daha sonra gönüllülerimizle orada da temizlik yapamayacağımızı anlayınca yamaç bölgesine gittik, durum orada da aynıydı. Bir bölge lokasyon temizliği yapalım istedik, 10 tane büyük poşet torbası götürmüştük, ben 5 tane fazladır bile diye düşünürken 10 tanesi bile yetmedi ve taşıyacağımız kadar doldurduk. Herkes birbirine baka baka kirletiyor, diğeri de ona bakıyor o da atıyor. Dolayısıyla temizleyene rağbet edip, birileri temizliyor ben de kirletmeyeyim diye bir düşünce gelişmemiş” dedi.
HABER: EYLEM ÖZEN