GÜNDEM

1971 Bingöl Depremi Sonrası Almanya'ya İşçi Göçü

Abone Ol

1971 yılında Bingöl'ü vuran büyük deprem, sadece maddi hasara yol açmakla kalmadı, aynı zamanda bölgede ciddi bir işsizlik sorununa da neden oldu. Depremden sonra birçok iş yeri yıkıldı veya hasar gördü ve bu durum işsizliğe yol açtı.

Depremzedeler arasında iş bulmakta en çok zorlananlar gençlerdi. Çoğu işveren depremzedelere iş vermekten kaçındı ve bu durum gençler arasında büyük bir hoşnutsuzluğa yol açtı.

Depremden sonra işsiz kalan gençler, kendilerine öncelik verilmesini yetkililerden talep ettiler. Fakat bu talepler karşılık bulmadı. Hatta bazı durumlarda iş başvurusu için toplu halde giden depremzede gençler, yanlış anlaşılmış ve polise şikâyet edilmiştir.

Almanya'ya İşçi Gönderme Çalışmaları

Depremzedelerin işsizlik sorununa çözüm bulmak için Çalışma Bakanlığı, yurt dışına gönderilecek işçi kontenjanında Bingöl'deki depremzedeler için özel bir artışa gitti. Ancak bu özel kontenjandan faydalanma bazı kısıtlayıcı şartlara bağlanmıştı. Depremden dolayı % 80 hasar görmüş ve çiftçilikten başka mesleği olmayanlar bu özel kontenjanlara başvurabilecekti.

Ancak Bingöllüler, sadece çiftçilik mesleğini yapanların değil, diğer meslek erbaplarının da bu kontenjandan faydalanabilmesini talep ettiler. Fakat bu talepler de yerine getirilmedi ve İş ve İşçi Bulma Kurumu başvuruda bulunan binlerce kişi içerisinden 836 kişiyi hak sahibi olarak belirledi.

Bingöl Cumhuriyet Senatörü Arif Hikmet Yurtsever'in 11 Kasım 1971 tarihinde Senato'da yaptığı açıklamaya göre, bu 836 kişiden sadece 10'u yurt dışına gönderilmiştir.

Depremzedelerin önemli sorunlarından birisi de üniversiteye hazırlanan öğrencilerin durumuydu. Bingöllüler, özel kontenjanlar ayrılarak bu öğrencilerin üniversiteye sınavsız alınmasını hükümetten talep etti. Milli Eğitim Bakanlığı da üniversiteye girecek öğrenciler için özel bir kontenjan ayırmayı uygun buldu.

Fakat 241 Bingöllü depremzede öğrenci üniversiteye girmek için başvuruda bulunmasına rağmen birçok üniversite onlar için çok az kontenjan ayırmıştır.

Haber: Ahmet Boydaş