Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Ğurs Vadisi’ndeki tarihi Uluköy Mağarası’nda arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.
Taşı toprağıyla tarih kokan medeniyetler şehri Mardin’e 20 km uzaklıkta, Geç Roma, Erken Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan tarihi kaleler, köşkler, türbeler, camiler, hanlar, kilise kalıntıları ve taş evlerin olduğu vadideki Uluköy Mahallesi’nde yer alan tarihi mağarada Mardin Müze Müdürlüğü koordinesinde kurtarma kazısı başlatıldığı bilgisine ulaşıldı.
Mardin Müze Müdürlüğü ile Mardin Artuklu Üniversitesinden uzman ekipler eşliğinde, 23 metre uzunluğa, 16 metre derinliğine ve yaklaşık 2,5 metre arkeolojik dolguya sahip mağarada, murç ve çekiçler vasıtasıyla geçmişin izi sürülüyor.
Müze Müdürü Gani Tarkan başkanlığında, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergül Kodaş'ın bilimsel danışmanlığında ve Kızıltepe Kaymakamlığının desteğiyle yürütülen arkeolojik kazıda,
Paleolitik Çağ’a (Kaba Taş Devri) ait çakmak taşından yapılan çok sayıda kesici ve delici alet ile yonga bulunduğu öğrenildi.
Ğurs Vadisi'nde yer alan mağara yerleşiminin Paleolitik döneme ait olduğunu söyleyen Kazı Başkanı ve Mardin Müze Müdürü Gani Tarkan, “Artuklu Üniversitesinden akademisyenler ve gönüllü öğrencilerle mağarada kazı çalışması başlattık” dedi.
“Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaştık”
Uluköy Mağarası'nda devam eden kazılarda Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaştıklarına dikkat çeken Başkan Tarkan, “Alt Paleolitik', 'Orta Paleolitik' ve 'Üst Paleolitik' döneme ait buluntular ele geçirildi. Bu açıdan Uluköy Mağara kazısı bizim için çok önemli. Paleolitik çağda insanların kullandığı kesici, delici aletler, yongalar gibi çakmak taşından elde edilmiş aletler ve buluntular çıkarılıyor. Bunun yanında o dönemde avcılıkta kullanılan aletlere ulaşıyoruz. Hayvanlara ve belki de o dönemde yaşayan insanlara ait kemik buluntularına ulaşabiliriz. İnsana ait bir iskelet bulunursa bu bizim için çok heyecan verici olacak" ifadesinde bulundu.
“Orta Paleolitik dönemin izlerinin yoğun”
Geçen yıl yapılan yüzey araştırmasında mağaranın tespit edildiğini, bu yıl da kurtarma kazısına başladıklarını vurgulayan Doç. Dr. Ergül Kodaş, “Bölgenin tarih öncesi arkeolojisi için önemli verilerin tespit edildiği mağarada kazı çalışmaları sürüyor. İlk etapta tahribat görmüş alanlara yoğunlaştık. Mağarada ‘Orta Paleolitik’ dönemin izlerinin yoğun olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgenin söz konusu dönemlerin tespiti ve bilim dünyasına tanıtımı için önemli bir rol oynamasını istiyoruz. Biz artık Neolitik dönemin (Cilalı Taş Devri) daha eskilerinin bu bölgede yaşamış olduğunu tespit etmiş olduk, yani 200 bin yıllık bir geçmişten bahsedebiliriz. Şehrin 4 ilçesinde başlattığımız yüzey araştırmasında yüzey buluntusu olarak bu döneme ait çok buluntu bulduk, fakat mağarada olması ve tarihlendirilebilmesi ayrı bir önem tescil ediyor" şeklinde konuştu.
STAJYER MUHABİR: ABDULLAH ÇAKIL