Bingöl Kent Haber Özel -

Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Av Komisyonu kararıyla her yıl belirlenen kotalar çerçevesinde yaban hayvanları öldürülüyor.

Merkez Av komisyonu, 2023-2024 sezonu uygulama talimatını yayınladı. Buna göre Bingöl’de, 2023-2024 av sezonunda, 6 Yaban Keçisi ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi avlanabilecek.

MAHKEME KARARLARI UYGULANMADI

Bingöl ile birlikte birçok ilde yaban hayvanlarının öldürülmemesi için bölge idare mahkemelerine başvuruda bulunulurken, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi, Bingöl’de yaban hayvanlarının öldürülmesi için açılan ihalelerin iptali yönünde karar vermişti. Mahkeme kararına rağmen, Merkez Av Komisyonu, her yıl yaban hayvanlarının öldürülmesi konusunda yeni kotalar belirlendi.

Bu yıl için Bingöl için 10 kota belirlenirken, avlanma sezonunun 4 Eylül 2023 tarihinde başladığı belirtildi.

317 YABAN HAYVANI ÖLDÜRÜLECEK

Merkez Av Komisyonundan Bingöl’de 6 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisi olmak üzere 10 yaban hayvanı için öldürme izni çıktı. Ülke genelinde ise 213 yaban keçisi, 10 hatalı boynuz/şelek, 2 melez yaban keçisi, 57 kızıl geyik, 17 çengel boynuzlu dağ keçisi, 17 karaca, 1 anadolu yaban koyunu için avlanma izni verildi.

YABAN HAYVANI AVINA İZİN VERİLEN İLLER

Merkez Av Komisyonu kararında, yaban hayvanı avına izin verilen iller şunlar;

YABAN KEÇİSİ (TEKE): Bingöl, Adıyaman, Muğla, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde, Karaman, Konya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Van, Sivas, Kahramanmaraş.

HATALI BOYNUZ/ŞELEK: Muğla, Antalya, Artvin, Kahramanmaraş.

MELEZ YABAN KEÇİSİ: Adıyaman

KIZIL GEYİK: Bilecik, Bursa, Afyonkarahisar, Denizli, Eskişehir, Kütahya, Ankara, Bolu, Kastamonu.

ÇENGEL BOYNUZLU DAĞ KEÇİSİ: Bingöl, Artvin, Rize, Erzincan.

KARACA: Düzce, Bartın, Giresun.

ANADOLU YABAN KOYUNU: Karaman.

Merkez Av Komisyonu uygulama talimatında, yaban hayvanlarının avlanması ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik ve melez yaban keçisi türlerine ait kotalar 2 kez kullanılır.

Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik ve melez yaban keçisi acente kotaları “Av Turizmi İzin Belgeli” acentelere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında ihale edilir.

Yaban keçisi, melez yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca ve kızıl geyik yerli avcı kotaları yerli avcılara ve karaca acente kotaları ise acentelere İl Şube Müdürlükleri tarafından kura yöntemi ile belirlenerek tahsis edilir. Her avlaktaki her bir kota için başvuranlar arasından 1 (bir) asil avcı ve 3 yedek avcı belirlenecektir.”

Ömer ŞANLI