Yeşil Sol Parti (YSP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, meclise sunduğu soru önergesinde, Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayısı, çiftçilere ödenen tarımsal destek miktarı, hayvan varlığı, veteriner hekim sayıları konusunda bilgi talebinde bulundu. Hülakü, kuraklık ve orman yangınlarına karşı önlem alınması gerektiğini de belirterek, “Bingöl’de meydana gelebilecek orman yangınlarına müdahale aşamasında kullanılacak envanter gücü hangi seviyededir? Yangın söndürme uçağı var mıdır? Yaşanabilecek kuraklık ihtimaline karşı alınan önlemler nelerdir?2015 yılından bu yana Bingöl’de yangın sebebiyle yok olan orman alanı kaç hektardır?” diye sordu.
BAKAN YUMAKLI’NIN CEVABI
Hülakü’nün soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınları konusunda genel bilgiler verirken, Bingöl’de yanan ormanlarla ilgili bilgi paylaşmadı.
Bakan Yumaklı, Hülakü’nün soru önergesine verdiği cevapta şu ifadelere yer verdi; “2022 üretim yılında Bingöl ilinde Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 4.625 kişidir.
2015 yılında Bingöl ilimize verilen tarımsal destek miktarı 29 milyon 294 bin TL iken, 2023 yılı temmuz ayı itibariyle verilen tarımsal destek miktarı 89 milyon 357 bin TL olmuştur. Bakanlığımızca çiftçilerimize verilen tarımsal destekler devam etmektedir.
Bakanlığımız bünyesinde Bingöl ilinde 67 veteriner hekim görev yapmaktadır.
-YANGINLA MÜCADELEDE ARAÇ SAYISI ARTTIRILDI-
Bakanlık olarak her sene olduğu gibi 2023 yılı yangın sezonu öncesinde de orman yangınlarıyla mücadele maksatlı gerekli önlemler alınmıştır. 2023 yılında arazöz sayımız 1560'a, ilk müdahale aracı sayımız 2453'e, iş makinası sayımız 786'ya çıkarılmıştır. Bununla birlikte 22 bin yangın işçisi ve 118 bin orman yangını gönüllümüz orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında görev almaktadır.
Orman Genel Müdürlüğü 2023 yılında 75 helikopter, 22 uçak ve 8 İHA ile orman yangınları ile mücadele etmektedir. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına ait 25 helikopter, 2 uçak ve 2 İHA orman yangınlarında rezerv güç olarak kullanılacaktır.
İklim değişikliği ve diğer çevresel faktörlerin olumsuz etkilerinin önlenmesine, azaltılmasına ve zararların en az indirilmesine yönelik olarak 2005 yılında yayımlanan 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu ile Destekli Tarım Sigortaları sistemi olan TARSİM kurulmuştur.
-KÖY BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASINA GEÇİLDİ-
2017 yılında kuraklık riski ilk olarak, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası ile TARSİM kapsamında teminat altına alınmış, 2021 yılında ise üretici lehine Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasına geçilmiştir. Üreticiler, kuru tarım alanlarında üretimini yaptıkları buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut ve mercimek ürünlerini kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı köy genelinde meydana gelebilecek verim kayıplarına karşı %60 devlet prim desteği ile Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yaptırarak korunabilmektedir.
Bakanlığımız ülkemiz genelinde yaşanan meteorolojik kuraklıktan çiftçilerimizin minimum düzeyde etkilenmesi için Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmıştır.
Söz konusu Eylem Planı ile;
-Tüm alanlarda kuraklıkla ilgili bilinç düzeyinin artırılması,
-Tüm paydaşların sürece dâhil edilmesi,
-Sürdürülebilir tarımsal su kullammmm planlaması, gerekli tedbirlerin önceden alınması gibi hususları 18 kurum ve kuruluşla birlikte yönetmekteyiz.
Söz konusu eylem planı kapsamında; ülke genelinde Meteorolojik veriler, sulama amaçlı baraj ve gölet, havza bazlı doluluk oranları ve 81 ilimizde Hububat ekim alanları ve hububatın Fenolojik gözlemleri bir bütün olarak değerlendirilerek 2022- 2023 tarım yılının her ayı için değerlendirme raporumuz oluşturulmaktadır. Yıl ve il bazında büyükbaş hayvan sayılarına ilişkin veriler düzenli olarak TÜİK tarafından kurumsal internet sayfasında kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.”
Fuat OTLAK