Gündem

Ağır hasarlı yapılar biran önce yıktırılmalı

Abone Ol

Yaptığı basın açıklamasında Bingöl’ün deprem gerçeğine dikkat çeken Karaarslan, Bingöl’de yapılan hasar tespit çalışmalarında 3 bin 284 ağır hasarlı yapı tespit edildiğini söyledi.
Dernek yönetim kurulu ile yaptıkları toplantının ardından açıklama yapan Karaarslan, “Geçen hafta 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü vesilesi ile 11 ili vuran depremlerde gönüllü olarak deprem bölgesinde çalışmalara katılan dernek yönetimimizle gözlem ve tespitlerimizi saptadığımız online bir toplantı gerçekleştirdik.
1934, 1949, 1950, 1968, 1971 ve 2003 depremlerini yaşayan Bingöl’ümüz birinci derece deprem bölgesi, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattının kesiştiği yerde bulunmakta. Buna Varto hattı da eklenince 3 fay hattının birleşme noktada bulunuyoruz. Deprem uzmanları son günlerde Yedisu fayının tehlikesini bize her an aktarıyor ve ‘Deprem Dirençli Kent’ olmamız uyarısında bulunuyorlarken; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 3.284 Ağır Hasarlı Yapı tespit edildi. Bunların arasında 16 okul ve 6 sağlık kuruluşunun yıkım emri gerçekleşti ve boşaltılıp yıkılmaya başlandı. Depremden etkilenen vatandaşlarımız kendi yapılarını yerinde inşa etmeleri için verilecek hibe ve faizsiz kredi desteği içeren yerinde dönüşümde ise; 27 iş yeri 926 konut ve 302 ahırlı konut başvurusu yapıldı. Bingöl Doğal Afet Gönüllüleri Derneği olarak afetlere Kurum/Kuruluşlar STK'lar ve halkın birlikte hazırlanmasını devam etmekteyiz. MAG-Mahalle Gönüllülerimiz muhtarlarla iletişimle halkı deprem farkındalık bilinçlendirmesine devam etmekte. Derneğimiz aynı zamanda birer AFAD gönüllüsü. Hep birlikte halkımızla Afet Farkındalık ve İlk Yardım Eğitimine AFAD ve sağlık müdürlüğü ile devam etmekteyiz.
Bu günlerde ülkece seçim heyecanı yaşamaktayız ama bu heyecan bize deprem gerçeğini unutturmamalı. Daha önce yaşanan bir afet, bir gün tekrar yaşanacaktır elbet. Ama şimdi, ama sonra. Bu bilinçte depremlerin yıkayamayacağını, deprem dirençli yapılarla bunun üstesinden geleceğimizden başka çaremizin olmayacağını, ağır hasarlı yapılarımızın bir an önce yıkılmasından yana olalım lütfen!” dedi.

DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Karaarslan, depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
-Deprem Dirençli bir Kent olmak için Yapı Stokunun güçlendirilmesi,
-Olası bir deprem senaryosunun adım adım başlayacak müdahale senaryosu
-Tıkanabilecek yollar konusunda önlem senaryosu
-Olası bir depremde altyapı sistemindeki bozukluklar ve kesilmelerin önlenme projesi,
-İnsanlar bir yandan bölgeden kaçmaya çalışırken, bir yandan da arama/kurtarma ekipleri yardım konteynırları bölgeye gelmeye çalışacaktır. Durum böyleyken, burada trafiğin düzenli yönetilmesi gerekmektedir. Bazı yolların tamamen bunlara belli sürelerle ayrılması gerekir ve bunun da herkes tarafından bilinmesi, duyurulması gerekmektedir. Falanca yol kapalıyken, filanca yoldan simülasyon sistemi veya başka yöntemlerle öğrenilmeli trafik güzergahı. (1971-2003 Bingöl depreminde bizzat kriz masasında çalıştığım için nasıl zor bir konu olduğunun tanığıyım. Yaşamak bazı konularda bilgi sahibi yapıyor bizleri...)
-Toplanma alanlarının halkımız ve aile bireyleri tarafından bilinmesi ve buralarda mutlaka alt yapının hazırlığının yapılması... Maraş depreminde tuvalet ihtiyacı serzenişine hepimiz tanık olduk.
-Konteyner ve Çadır Kentlerin yerleşim alanlarının bir an önce hazır vaziyette getirilmesi... Bu konuda Valimiz Ahmet Hamdi Usta ve Belediye Başkanız Erdal Arıkan'dan aldığımız bilgiye göre tüm paydaş kurumlarla çalışmalar sürmekte
-Sahra hastanemiz 200 yataklı kapasitesi ve helikopter pisti ile hazır vaziyette. Sağlık Bakanlığı’nca 49 bin metrekareye kurulu konteyner ve çadırlardan oluşuyor
-Psikososyal destek verilecek elemanların eğitimi,
-İlimizde Arama/Kurtarma ekip ve ekipmanlarının artırılması ve AFAD müdürlüğünün Bingöl personel sayısının artırılması,
-Herkesçe DASK-Zorunlu Deprem Sigortasının mutlaka yapılması,
-TAM-Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında çalışmalar için tüm kamu/kurum kuruluşlarının konuyla hassasiyetle yaklaşımı aciliyeti gerekmektedir. 
Ve tüm bu önlemleri alarak, ellerimizi açıp dua edelim AFETSİZ günler için... Allah hepimizi koruyup, kollasın.”
(Haber Merkezi)