Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de tespit edilen ağır hasarlı yapılarla ilgili meclise soru önergesi verdi. Hülakü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından cevaplandırılması talebiyle meclise sunduğu önergede, Bingöl’de tespit edilen ağır hasarlı yapıların ne zaman yıkılacağını sordu.

Hülakü, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanan yıkımdan sonra AFAD Başkanlığınca Bingöl, "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmiştir. Bu kapsamda 7269 sayılı yasa ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) doğrultusunda hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı ve il genelinde 3047 yapının ağır hasarlı olduğunun belirlendiği açıklanmıştır.

AFAD Başkanlığınca ilan sürecinde tespitlere ilişkin alınacak itirazlar değerlendirilerek, hasar tespit listelerinin kesinleşeceği belirtilen açıklamada şunlar dile getirilmiştir: "Kesinleşen hasar tespit listeleri AFAD İl Müdürlüğüne gönderilecek, hak sahiplikleri ve yeni yapı inşa süreçleri AFAD İl Müdürlüğü tarafından yürütülecektir. Ağır hasarlı olduğu kesinleşen yapıların (yangın, su basması, ani göçme, patlama gibi olumsuzlukların yaşanmaması adına) elektrik, su ve doğal gaz bağlantılarının kesilmesi için ilgili idarelere bildirim yapılacak, hasar tespit listelerinin kesinleşmesinden sonra ağır hasarlı binaların yıkımı için İl Özel İdaresine bildirimde bulunulacak ve yıkım işlemi yapılacaktır." Bu açıklamaya rağmen Bingöl’de etkin bir çalışma yürütülmemiştir.

Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kesişim noktasında bulunan Bingöl, deprem uzmanlarının dikkat çektiği iller arasında yer almaktadır. 6 Şubat depremlerinin ardından “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilen Bingöl’de, ağır hasarlı olduğu belirlenen 3047 yapının hak sahipleri mağdur edilmeden yıkılması gerekirken, kentte hâlâ bir afet planlaması yapılmamıştır.

Bu bağlamda;

-Bingöl’de, ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapılar ne zaman yıkılacaktır?

-Bingöl’de, etkin bir afet planlaması ne zaman yapılacaktır?

-Yıkılması gereken ağır hasarlı yapıların hak sahiplerinin ve bu yapılarda ikamet eden kiracıların mağdur olmaması için Bakanlığınız tarafından nasıl bir çalışma yürütülmektedir?

-Ağır hasarlı olduğu tespit edilip yıkılması gereken yapıların hak sahiplerine, yeni yapı inşası için kredi ve hibe desteği verilecek midir?

-Bingöl’de, ağır hasarlı olduğu tespit edilen yapılardan kaçının yıkımı gerçekleşmiştir?

-Mevcut ağır hasarlı yapıların birçoğunun hâlâ yıkılmadığı bilinmektedir. Bu yapıların yıkım işlemleri, hangi sebeplerden dolayı gerçekleşmemektedir?

-Bingöl il genelinin tamamında hasar tespit çalışması yapılmış mıdır?

-Bingöl il genelinde hasar tespit çalışmasının yapılmadığı kaç yapı vardır? Bu yapıların hasar tespitinin yapılmamasının gerekçesi nedir?”

(Haber Merkezi)