GÜNDEM

‘Alıç’ta 9 element tespit edildi

Abone Ol

Bingöl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, Tıbbi Hizmetler Bölümünden Doç. Dr. Aydın Şükrü Bengü, Bingöl Devlet Hastanesinden Halil İbrahim Ertem ve Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Mahire Bayramoğlu Akkoyun’un “Bingöl’ün Genç İlçesinden Temin Edilen Crataegus Orientalis (Doğu Alıcı) Meyvesinin Bazı Biyokimyasal Değerlerinin Tespit Edilmesi” başlıklı çalışması, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisinde yayımlandı.

Çalışma kapsamında, alıç örnekleri Bingöl’ün Genç İlçesi Çanakçı Köyü'nden toplanarak laboratuvar ortamında incelendi. Çalışmada, ‘Doğu Alıcı’ olarak adlandırılan alıç meyvesi ile ilgili şu bilgilere yer verildi; “Alıç, Akdeniz bölgesi, Türkiye ve İran coğrafyasında yetişen; sarı, kırmızı, turuncu renklere sahip olabilen bir meyve çeşididir. Özellikle ülkemizde ve Doğu Anadolu’da sonbaharda sevilerek tüketilen bir meyvedir. Bingöl de, ilçeleri ile beraber bu meyveyi severek tüketen ve bu alıç türünün şifalı olduğunu düşünen bir coğrafyadır. Çalışmamızda kullanılan Crataegus orientalis (Doğu alıcı) 2021 yılının eylül ayında Bingöl'ün Genç ilçesinden tarafımızca toplanılmıştır. Kimyasal analiz olarak bazı önemli element seviyeleri ve bazı antioksidan testleri yapılmıştır” denildi.

9 ELEMENT TESPİT EDİLDİ

Yapılan analizler sonucunda, alıçta sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, demir, kobalt, bakır ve selenyum elementlerinin tespit edildiği belirtilen araştırmada, “Doğu alıcının oldukça zengin miktarda element içeriğine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip antioksidan özelliği de bulunan Doğu alıcı, zengin element içeriği ve kuvvetli antioksidan değerlerinin yanı sıra lifli bir gıda olması ile de sağlık açısından faydalı bir meyvedir. Birkaç hafta gibi yılın sadece sınırlı zaman periyodunda yetişen ve tüketilebilen bu meyvenin değerinin anlaşılması toplum sağlığı açısından faydalı olacağını düşünmekteyiz” denildi.

Ömer ŞANLI