Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü’nün maden ocakları ile ilgili soru önergesine yanıt verdi. Hülakü, meclise sunduğu soru önergesinde Kiğı İlçesi’nde yürütülen maden faaliyetlerinin, bölgenin doğal dengesini bozduğunu ve çevre kirliliğine neden olduğunu belirtirken, Bakan Kurum, işletmede olan projeler için maden sahasında yeraltı suyu gözlem kuyularının yaptırılıp belli periyotlarda alınan numunelerle izlendiğini ifade etti.
HÜLAKÜ’NÜN SORU ÖNERGESİ
DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Meclise sunduğu soru önergesinde, “Bingöl'ün Kiğı ilçesine bağlı Eskikavak, İlbey, Cevizli, Aysaklı, Yoncalı, Ölmez, Kuşluca köyleri ile İnak ve Peri Vadisi civarında yürütülen maden arama faaliyetleri, bölgenin doğal dengesini bozmakta ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Maden atıkları ve kimyasal sular, bölgedeki Selenk Çayı ve Peri Suyu'na karışarak su kaynaklarını kirletmektedir. Bu durum, ekosistemi ve yerel halkın sağlığını ciddi tehdit altına almaktadır.
Bu bağlamda;
1-Bakanlığınız, Kiğı ve Peri Vadisi'ndeki maden arama faaliyetlerinin çevreye ve su kaynaklarına verdiği zararları incelemiş midir?
2-Selenk Çayı ve Peri Suyu'nun kirlenmesine yol açan maden atıklarının çevresel etkilerini azaltmak için ne tür tedbirler alınmıştır?
3-Bölgedeki maden arama faaliyetlerinin durdurulmasına yönelik bir planlama var mıdır?
4-Maden sahalarının bölgedeki ekosisteme zarar vermeden işletilmesini sağlayacak önlemler nelerdir?
5-Halk sağlığını korumak adına maden faaliyetlerinin çevreye zarar vermesi durumunda bu faaliyetlerin iptal edilmesi düşünülmekte midir?
BAKAN KURUM’UN CEVABI
Hülakü’nün soru önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şu ifadelere yer verdi; “1-Maden Arama Projeleri ile ilgili Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından bahse konu bölgede 3 adet yarma usulü arama için ÇED Gerekli Değildir Kararı, 2 adet dosya için ise muafiyet kararı verilmiştir. İşletmede olan 1 adet ocak bulunmaktadır. Maden arama faaliyetlerinin çevreye ve su kaynaklarına olan etkisi Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde değerlendirilmiştir. İşletmede olan projeler için maden sahasında yeraltı suyu gözlem kuyuları yaptırılmış olup, belli periyotlarda alınan numunelerle izlenmektedir.
2-Arama faaliyetleri kapsamında açığa çıkan sondaj suları için geçirimsiz havuzlar yaptırılıp sondaj sularının burada biriktirilmesi sağlanmaktadır. Yarma usulü arama çalışmalarında açılan yarmalar tekrar çıkan malzeme ile doldurulmaktadır. Bingöl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından ÇED izleme ve kontrolleri gerçekleştirilmektedir.
3-Maden Arama Ruhsatları; Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından verilmekte olup, faaliyetlerinin arama çevreye olan etkileri ÇED sürecinde değerlendirilmektedir.
4-Söz konusu önlemler Proje Tanıtım Dosyasında ilgili mevzuatlar kapsamında değerlendirilmektedir.
5-İlgili projeler değerlendirilirken Komisyon Üyesi olarak belirlenen İl Sağlık Müdürlüğünden görüş alınmakta, olumsuz görüş verilmesi durumunda ÇED süreci sonlandırılmaktadır.”
(Haber Merkezi)