Bingöl’de Kahramanmaraş depremlerinden sonra yapılan hasar tespit çalışmalarından sonra birçok okul için yıkım kararı verilirken, bu okullarda eğitim gören öğrenciler başka okullarda eğitimlerini sürdürmeye başladı.
İlde eğitim alanında yaşanan sıkıntılarla ilgili Meclise soru önergesi veren DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, ağır hasar raporu verilen okulları gündeme getirerek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e okulların yıkım ve yapım süreçlerini sordu.
BAKAN TEKİN CEVAP VERDİ
Soru önergesine Bingöl Valiliğinden aldığı bilgi doğrultusunda yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yıkım kararı verilen 25 okuldan 23’ünün yıkıldığını söyledi.
Bakan Tekin, soru önergesine şu yanıtı verdi; “Bakanlığımıza bağlı eğitim yapıları, yapıldıkları tarihteki mevzuata uygun olarak inşa edilmiştir. Bakanlığımızca, 2000 yılı öncesinde (özellikle 1998 deprem yönetmeliği öncesinde) yapılmış ve kullanım ömrünü doldurmamış binalarımızın tahkiklerinin yapılmasına öncelik verilmekle birlikte, riskli olabileceği değerlendirilen binalarımızın deprem tahkikleri de yaptırılmaktadır. Yapılan tahkikler sonucu, güncel mevzuata göre, deprem etkisi altında sağlaması gereken performans hedefini sağlayamayacağı teknik olarak tespit edilen binalarımızdan, güçlendirilmesi teknik ve ekonomik açıdan uygun olanlar boşaltılarak güçlendirilmekte, güçlendirilmesi teknik ve ekonomik olarak mümkün olmayanlar boşaltılarak yıkılmakta ve yenisi yapılmaktadır. Bölgede okul ihtiyacının tespiti halinde, deprem performans hedefini sağlamadığı için yıkılan okul binalarının yerine yenisinin yapılmasına, Yatırım Programları kapsamında öncelik verilmektedir. Bakanlığımıza başvuran hayırseverler de öncelikle bu projelere yönlendirilmektedir. Eğitim yapılarına ilişkin tahkik, güçlendirme ve yeniden yapım ihtiyacı yerelde Valiliklerce tespit edilerek planlanmakta ve çalışmalar bu planlama dahilinde gerçekleştirilmektedir.
Bingöl Valiliğince konuya ilişkin olarak;
Bingöl ilinde daha önce güçlendirilen 29 okulun güçlendirme çalışmalarının tamamının tüm güvenlik tedbirleri alınarak yaz tatillerinde yapıldığı, güçlendirme çalışmaları devam eden 3 okulun güçlendirme çalışmalarının da 2024 yılı yaz tatilinde tamamlanarak okulların yeni dönemde eğitim öğretime başladığı, yeniden yapım kararı verilen 25 okuldan 23'ünün yıkıldığı, 2 okulun ise yıkımının en kısa sürede gerçekleştirileceği, okul ve kurumların deprem tahkiklerinin yapılması için Bakanlıkça Fırat Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesinin yetkilendirildiği, riskli olduğu düşünülen okul binalarında, Bakanlık gözetiminde deprem tahkiki yapıldığı, yıkım kararı verilen okulların boşaltıldığı, öğrencilerin şartları uygun olan okullarda eğitim-öğretime devam ettiği bildirilmiştir.”
Abdulkadir BEĞSARI