Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'da IPARD III Programı ile birinci başvuru ilanı kapsamında gıda işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik değerlendirme süreci tamamlanarak hibe desteği almaya hak kazanan projeler için 'IPARD III Projeleri Hayata Geçiyor Programı' ile çek takdim töreni düzenlendi. 

BİNGÖL, 7 İL ARASINDA YER ALDI

Törende, 2024'de IPARD III kapsamına dahil edilen 39 il arasından seçilen aralarında Bingöl'ün de yer aldığı 7 ildeki proje için temsili çek takdimi yapıldı. Programda düzenlenen çek takdim töreninde seçilen projeler; Doğu Anadolu Bölgesi'nden Bingöl'ün yanısıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Adıyaman, Ege Bölgesi'nden Muğla, Akdeniz Bölgesi'nden Adana, Karadeniz Bölgesi'nden Sinop, Marmara Bölgesi'nden Tekirdağ ve İç Anadolu Bölgesi'nden Kırıkkale'deki süt, su ürünleri, kırmızı et ile meyve-sebze işleme ve pazarlama sektörlerinden oluştu. 

BİNGÖLLÜ YATIRIMCI, KIRMIZI ET İŞLEME TESİSİ YATIRIMI İÇİN ÇEKİNİ ALDI

Bingöl'den kırmızı et işleme ve pazarlama alanında kırmızı et işleme tesisi yatırımı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü irtibat ofisine projesini sunan ve Bingöl'ün ilk sözleşme imzalamaya hak kazanan yatırımcısı UGİSA Gıda Et İşleme Tesisi sahibi Yunus Savaş'a, 31 milyon 142 bin lira tutarındaki yatırım projesi için 14 milyon 589 bin lira hibe desteği sunulan temsili çeki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından verildi. 

IPARD III PROGRAMI'NI 7 YIL SÜREYLE UYGULAYACAĞIZ

Bakan Yumaklı, programda yaptığı konuşmada, tarımsal üretimin desteklerle sürdürülebilir hale getirilmesinde

Diyarbakır’da Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciye Öğretmeni Müdahale Etti Diyarbakır’da Boğazına Şeker Kaçan Öğrenciye Öğretmeni Müdahale Etti

Tarım Bakanı1IPARD-TKDK desteklerinin çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen IPARD Programı'nı Avrupa'da en iyi uygulayan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Yumaklı, şöyle konuştu: “2011 yılından itibaren IPARD I ve IPARD II Programları kapsamında 28 başvuru çağrı ilanına çıktık. IPARD I ve IPARD II programları kapsamında bugüne kadar hayvansal üretimden bitkisel üretime, el sanatlarından kırsal turizme, yenilenebilir enerjiden makine parklarına kadar birçok sektörde 25 bin 585 tesis ve proje hayata geçirildi. Bu kapsamda girişimcilere 46 milyar liralık hibe desteği sağlanmış oldu. Bu desteklerle beraber toplam yatırım yaklaşık 98 milyar liraya ulaştı ve 104 bin kişiye de istihdam sağlanmış oldu. 2024 yılı başından itibaren 42 ilin faydalandığı IPARD'ı bu yılın başından itibaren 81 ilde yaygınlaştırdığımızı belirtmiştik. IPARD III Programı’nın toplam bütçesi ilk başta 555 milyon avroydu ancak burada Türkiye'nin katkısı yüzde 25'ten yüzde 50'ye yükseltilerek 785 milyon avroya çıkartıldı. Bu yıldan itibaren 7 yıl süreyle IPARD III Programı’nı uygulayacağız. IPARD-III Programıyla, kırsal alanlarımızda yaşayan ve üreten insanlarımızın hayatlarına daha çok dokunacağız. Tarım ve gıda sektörlerine yatırım yapmak isteyen bütün girişimcilerimiz şunu çok iyi bilsinler ki; kırsal alanlarımıza tesis kazandıran, ülkemize katma değer sağlayan, istihdam oluşturan herkesin her zaman yanında olacağız.”

PROGRAM, GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

IPARD III Projeleri Hayata Geçiyor Programı'na Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız,

Tarım Bakanı2AB Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, AB Komisyonu ve AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri, Bakanlık bürokratları, TKDK yöneticileri, IPARD Programı’nın paydaş kurumlarından üst düzey bürokratlar, IPARD Programı İzleme Komitesi’nde yer alan sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri ve akademisyenler katıldı. 

Kaynak: EROL YILMAZ