Bingöl’ün Genç İlçesinde nüfusa küçük yazıldıkları için kemik testi yaptırarak yaşlarını büyüten vatandaşlar, bu düzeltmenin ardından yaşlılık maaşı almaya başladı. Bakanlık, “2022 sayılı kanun kapsamındaki aylıklarla ilgili kılavuzun 3.1 maddesinin uyarı kısmında, 2022 sayılı kanunun 1. maddesinin son fıkrasında, "65 yaş üstünün tespitinde doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler dikkate alınmaz" hükmü yer almaktadır. Bu nedenle, yaşlılık aylığı başvurusunda, mahkeme kararıyla yapılan yaş düzeltmeleri göz önünde bulundurulmamaktadır.” maddesini gerekçe göstererek yaşlı vatandaşların 2022 yılından beridir aldıkları maaşlarını iptal ederken, bugüne kadar ödenen parayı da faiziyle birlikte geri istiyor.
BAKANLIK VERDİĞİ MAAŞI GERİ İSTİYOR
2022 yılında 65 yaş üstü yaşlılık maaşı almaya başlayan 22 kişiden 11 kişinin maaşı tamamen kesildi, diğer 11 kişinin ise maaşlarının dörtte biri kesildi. Maaşı kesilen 11 kişiden Bakanlık, aldıkları toplam 57 bin liralık ana parayı geri talep etti. Faiziyle birlikte geri ödemek zorunda oldukları miktar ise kişiye göre değişiyor ve kimi vatandaşlar 60 bin liradan, kimileri ise 64 bin liradan fazla ödeme yapacaklar.
YUSUF AMCA’NIN MAĞDURİYETİ
Bu mağduriyeti yaşayanlardan biri de Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Sarıbudak köyünde yaşayan Yusuf Barış. Yusuf amca, kimliğinde 1965 doğumlu olarak görünen yaşını kemik testi yaptırarak 1948 olarak düzeltti ve bu düzeltmeyle birlikte 65 yaş üstü yaşlılık maaşı almaya başladı. Ancak, yapılan yasal düzenlemeler sonucu Yusuf amcanın maaşı kesildi ve devlete daha önce aldığı maaşları faiziyle geri ödemesi gerektiği bildirildi.
Yusuf amca durumu şöyle ifade ediyor: "Yıllardır kimliğimde yaşım küçük yazılıydı. Gerçek yaşımı öğrenmek için kemik testi yaptırdım ve mahkeme kararıyla yaşımı düzelttim. Bu karardan sonra devlet bana yaşlılık maaşı bağladı. Şimdi ise maaşım kesildi ve aldığım maaşları geri ödemem isteniyor. Bu büyük bir haksızlık. Yasal olarak yaşımı düzelttirdim, şimdi bu yüzden cezalandırılıyorum."
HABER: EYLEM ÖZEN