Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerikli, yaptığı açıklamada, kent merkezindeki kaldırım işgallerinden dolayı engellilerin büyük problemlerle karşı karşıya kaldığını belirterek engellilerin kent merkezinde karşılaştığı sorunlara dikkat çekti. 
Becerikli, yaptığı açıklamada, "5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun hükümlerine göre 'yapılı çevrede engellilerin erişebilirliğinin sağlanması için planlama, tasarım, inşaat, imalat, ruhsatlandırma ve denetleme süreçlerinde erişilebilirlik standartlarına uygunluk sağlanmalıdır' ifadesi Anayasamızda açık bir şekilde yer almaktadır. Yapılan alan taramaları ve çalışmalarımızda yürütmüş olduğumuz faaliyetler kapsamında bu haftaki gündemimizi engelli bireylerimizin erişebilirliğine ayırıyoruz. Çok kıymetli Bingöl halkı; 2024 yılını geride bırakırken sokaklarımızın erişebilirlik ile ilgili sıkıntılarına değinmek istiyorum... 

Biz görme engelliler olarak, tüm bireyler gibi bağımsız hareket edip hayatımızı başkalarından destek almadan sürdürmeyi canı gönülden istiyor ve diliyoruz. Lakin ilimizde esnaf kardeşlerimizin işgal etmiş olduğu kaldırımlar yüzünden hayatımız büyük bir çıkmaz içine girmiş durumda. Birçok üyemizin sokaklarda çeşitli yaralanmalar ile evlerinden çıkamadığını da hatırlatmak isterim! 

İlimizde bulunan kahvehaneler, kaldırım üzerinde bulunan levhalar, tabelalar, dondurma dolapları, içecek dolapları, reklam panoları, yol ortasına dikilen ağaçlar, TEDAŞ ve Telekom tarafından uygunsuz konuşlandırılan panolar, bizlerin hayatını büyük ölçekte ziyana uğratmaktadır. Akbank, Ziraat Bankası önü, Dörtyol'daki otobüs durağı, Beşyol mevkii olmak üzere Bahçelievler Mahallesi, Eski Hal civarı dahil birçok alanda seyyar satıcıların işgalleri de bir başka dert...

 Madem ki sokaklarda satış yapılacaksa, pazarlar niçin var?

 Hatırlatmak gerekir mi bilmem ama, zabıta ekipleri kendi üzerine düşen görevi yerine getirmiyor.

 Buradan engellilerimizin hakları için ilettiğimiz taleplerimizin de yerine getirilmesini tüm vatandaşlarımızdan rica ediyoruz" dedi.

YETKİLERİLERİN BU KONUDA ENGELLİLERE DESTEK VERMESİNİ BEKLİYORUZ

Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Becerikli, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kıymetli Bingöl Belediye Başkanımız sayın Erdal Arıkan, ikinci başkanlık döneminde işgallerle ilgili bir program uygulayacak mı?

 Merakla bekliyoruz... Sayın Başkan'dan ricamız, bu konuda gerekli çalışmaları yapmasıdır. Belediyemiz ve Bingöl Valiliğimiz tarafından Beşyol mevkiinde uygulanan araç park yasağı takdire şayan olup trafiğin rahatlaması açısından da çok kıymetlidir.

 Uygunsuz araç parkları ile ilgili belediye zabıta amirliğine işgal rahatsızlığımızı iletmemize rağmen herhangi bir dönüş olmadığını da buradan belirtmek isteriz.

Ticaret'ten 327 Milyonluk 'Fahiş Fiyat' Cezası! Ticaret'ten 327 Milyonluk 'Fahiş Fiyat' Cezası!

 Lütfen gerekli hassasiyeti hep birlikte göstererek hem belediyemiz hem de halkımız olarak şehrimizin misyonu ve vizyonuna yaraşır bir şekilde yaşam alanlarımızı koruyalım.

 Elbette ki, ilimizdeki engelli sorunları sadece bizlerin  çabası ile olmuyor. Bunun dışında Trafik Şube Müdürlüğü ve Bingöl'de Zabıta Amirliği'nin yapması gerekenlerden bir tanesi de, kaldırım ağzına park etmiş araç sürücülerinin gerekli yaptırımlara tabi tutulması yönünde olmalıdır. Erişebilirlik konusu bizler açısından çok önemlidir. 

Denetim yetersizliğinden dolayı vatandaşların herhangi bir uyarı almadığı için gelişi güzel kaldırım üstüne ve önlerine park etmiş oldukları araçlar, engelli izyollarının tamamen ortadan yok etmeye yönelik duyarsızca bir yaklaşımdır.

 Kıymetli vatandaşlarımız; Beşyol Balıkçılar civarı adeta yılan  hikayesine dönmüş, işgal edilmeyen kaldırım kalmamıştır.

 Ulucamii, Maden Sokak, Demirciler Sokağı başta olmak üzere şehrin birçok alanının kaderi aynı... Her yerde işgaller güncelliğini korumaktadır. 

Engelli bireyler başta olmak üzere hanım kardeşlerimizin, yaşlılarımızın rahat etmediğini bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bazı esnafların kaldırımlara yapmış oldukları kaçak yapılar, işgaller de ayrı bir dert.

 Belediyemizin yapmış olduğu kaldırım ve yol genişletme çalışmaları amaç ve hedefine ulaşmıyor. Genişletilen alanlar vatandaşlarımız tarafından daraltılıyor ve beklenen hizmet bir türlü gerçekleşmiyor. Biz de bu konulardan müzdarip olduğumuzu açık bir şekilde dile getiriyoruz. Bu anlamda sayın Bingöl Valimiz ve sayın Belediye Başkanımız başta olmak üzere milletvekillerimizin de bu konuda bizlere destek vermesini bekliyoruz. Son dönemlerde engelli bireylerin unutulduğu, önemsenmediği acı bir gerçektir. Konu ile ilgili herkesi bir kez daha düşünmeye davet ediyorum.
 Sevgi her engelli aşar! Yeter ki yaklaşımlarımız samimi ve içtenlikle olsun."

Kaynak: HABER MERKEZİ