Bingöl’de son yıllarda hızla gerçekleşen yapılaşma ile birlikte şehir merkezinde konut yapılabilecek yer kalmazken, geniş bir alanı kapsayan askeri alan da şehrin içinde kaldı.

Kültür Mahallesinde 300 hektarlık alan Bingöl 49’uncu Komando Tugayı tarafından kullanılırken, askeri birliklerin şehir dışına taşınması ve bu alanın belediyeye devredilmesi isteniyor.

GEREKLİ PROTOKOLLERİN YAPILABİLMESİ İÇİN ARIKAN’A YETKİ VERİLDİ

Bingöl'de 8 Kadrolu Personel Alınacak Bingöl'de 8 Kadrolu Personel Alınacak

Askeri alanın devir işlemleri ile ilgili olarak Bingöl Belediyesi Meclisinde alınan kararda, şu ifadelere yer verildi; “Bingöl İl Merkezimiz doğu, kuzey, güney ve batı yönlerinden orman sahaları, tarımsal sit alanları ve askeri alanlar ile çevrelenmiştir. Mevcut yerleşim yerimizin tamamına yakını yapılaşmış olup şehrimizde yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. İlimizde artan nüfus yoğunluğuyla beraber yeşil alan, sosyal ve kültürel alanlara duyulan ihtiyaç artmakta olup araç sayısındaki artışlarla beraber şehir merkezinde sıklıkla trafik problemleri yaşanmaya başlanmıştır. 

Çarpık kentleşmenin engellenmesi, konut açığının kapatılması, depreme dayanıklı çağdaş ve güvenli yapıların üretilebilmesi amacıyla, il merkezinde uygun alanların tespiti ve bu alanların şehircilik kriterlerine uygun olarak planlanması amaçlanmıştır.

49’uncu Tugay Komutanlığının hizmet verdiği askeri alanlar Bingöl Merkez Kültür Mahallesinde bulunup, ortasından Bingöl-Diyarbakır Karayolunun geçtiği yaklaşık 300 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Güneydoğu cephesi hariç etrafı tamamen yapılaşan söz konusu askeri alanın, güney doğusunda bulunan yaklaşık 95 hektarlık kısmında 2024 yılında sosyal konut yapılmak üzere Toplu Konut İdaresi tarafından yapımına başlanan inşaat ile askeri alanın etrafı tamamen yapı alanlarıyla çevrilmiş olacaktır.

Milli Savunma Bakanlığına uygun görülen yapı ve tesislerin yapılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) ile protokol yapma, protokol kapsamında bulunan arazilerin devrini almaya, ipotekli şekilde alma, arazi devri verme, ipotek verme (İpotek tesis etmeye) ile ilgili tüm işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanımız Erdal Arıkan'ın yetkilendirilmesine oy birliği ile karar verildi.”

Fuat OTLAK