GÜNDEM

Berlin Duvarı'nın Yıkılışı ve Bingöl'ün Yeniden Doğuşu

Abone Ol

Bingöl, 1971 yılında 6,8 büyüklüğündeki depremle sarsılmış ve büyük yıkıma uğramıştı. Bu felaketin ardından Bingöl ekonomisi çökerken, şehrin yeniden inşası ve kalkınması için yeni bir umut ışığı doğdu. 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılması, Bingöllü girişimciler için yepyeni bir dünya anlamına geliyordu.

Almanya'ya Göç ve Döviz Tabanlı Ekonomi

1960'lı yıllarda Almanya'da işçi açığı vardı ve birçok ülkeden, Türkiye dahil olmak üzere göçmenler isteniyordu. Bu durumdan faydalanan çok sayıda Bingöllü, Almanya'ya göç ederek döviz göndererek yerel ekonomiye katkıda bulundu. 1971 depremi bu göçü hızlandırdı ve birçok Bingöllü, Almanya'da yeni bir hayat kurmaya başladı.

Berlin Duvarı'nın Yıkılması ve Yeni Fırsatlar

1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte Avrupa'da yeni bir dönem başladı. Bu değişim, doğu Almanya'da ekonomik açıdan büyük bir boşluk yarattı. Bu boşluğu gören Bingöllü girişimciler, Almanya'da yatırım yapmaya ve işletmeler açmaya başladılar. Özellikle döner kebabın popüler olması, Bingöllü girişimcilerin bu sektörde öne çıkmalarını sağladı.

Döner Kebap ve Gurbetçilerin Katkıları

Bingöl'den Bilaloğlu, Kuruca ve Şaban gibi köylerden Almanya'ya göç eden gurbetçiler, doğu Almanya'da ilk döner kebab lokantalarını açanlar arasında yer aldılar. Aile birleşimi hakkı sayesinde ailelerini de yanlarına alan bu girişimciler, Almanya ve Türkiye'de yaptıkları yatırımlarla ekonomik anlamda büyük bir başarı elde ettiler.

Zorluklar ve Başarı Hikayeleri

Duvarın yıkıldığı ilk yıllar oldukça zor geçse de, Bingöllü gurbetçiler pes etmediler. Almanca Wagen adı verilen karavanlarda döner kebap satmaya başladılar ve zamanla doğu Almanya'da saygın birer iş adamı haline geldiler.

Nüfus ve Ekonomide Büyüme

Nüfus oranına göre yurt dışında yaşayan insan sayısı oldukça yüksek olan Bingöl, döviz kaynaklı ekonomisinin temellerini 1960'larda Almanya'ya işçi götürerek atmış olsa da, 1989 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte bu ekonomiyi çok daha güçlü bir hale getirmiştir.

Bingöl'ün hikayesi, bir şehrin depremle yıkılıp küllerinden nasıl yeniden doğduğunun ve gurbetçilerin katkılarıyla nasıl kalkındığının ilham verici bir örneğidir. Berlin Duvarı'nın yıkılması, Bingöl için bir dönüm noktası olmuş ve şehrin ekonomisini ve sosyal yaşamını kökten değiştirmiştir.

Haber: Ahmet Boydaş