Bingöl merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü’nde, SÜTAŞ tesislerinin atıklarının köydeki dereye aktığı ve bu durumun deredeki balıkların ölümüne yol açtığı iddiaları geçtiğimiz aylarda gündeme gelmiş; Köy sakinleri, hayvanların kirli suyu içmesi nedeniyle zarar gördüğünü belirterek acilen çözüm talebinde bulunmuştu.

Konu basına yansıdıktan sonra, Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamada bulunmuştu.

Açıklamada, “28.04.2024 tarihinde bazı sosyal medya hesaplarında yayımlanan ve ilimiz merkeze bağlı Çeltiksuyu Köyü'nde kaydedildiği belirtilen görüntülere istinaden aynı gün içerisinde İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekiplerince ihbarda bulunan vatandaş ile birlikte balık ölümlerinin yaşandığı iddia edilen bölgeye gidilmiş ve yerinde tespit yapılmıştır. İhbarda bulunan vatandaşın da hazır bulunduğu alanda ekiplerimiz tarafından yapılan denetimde herhangi bir balık ölümüne rastlanmadığı tutanak ile kayıt altına alınarak alanda çekilen fotoğraflar da tutanağa eklenmiştir” ifadeleri yer almıştı.

DEM Partili meclis üyeleri 3 Mayıs 2024 tarihinde konuyu gündeme alarak İl Genel Meclisi’ne önerge sunmuştu.

Önergede, “Bingöl Çeltiksuyu mevkiinde SÜTAŞ’a ait atık su giderinin Bayram Irmağı’na döküldüğü, bölgede balık ölümlerinin gerçekleştiği, bölge sakinleri tarafından görsellerle ihbarları mevcuttur. Söz konusu çevre olayının araştırılması için önergemizin çevre ve sağlık komisyonuna havalesini rica ediyoruz” denilmişti.

Hazırlana Rapor Meclise Sunuldu!

Önerge doğrultusunda oluşturulan Araştırma Komisyonu, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra hazırladığı raporu bu haftaki İl Genel Meclisi Toplantısı’nda meclise sundu.

Çevre ve Sağlık Komisyonu raporunda, Çeltiksuyu Köyü Muhtarı Yücel Gürdeğir ve köy sakinlerinin görüşlerine yer verildi. Köy muhtarı, balık ölümlerinin SÜTAŞ tesislerinin faaliyete geçmesinden sonra başladığını ancak nedeninin tespit edilemediğini belirtirken; bir köy sakininin ise, SÜTAŞ tesislerinin atıklarının döküldüğü yerin Bayram Deresi’ne karıştığını ve balık ölümlerine şahit olduğunu, nehirden çok kötü kokular geldiği ifadelerine yer verildi.

Raporda; Komisyon üyelerinin, SÜTAŞ tesislerini ziyaret ederek görüştüğü kurum yöneticisi Çetin Atalay ise, olayın SÜTAŞ tesislerinin atıklarından kaynaklanmadığını, durumun bir doğa olayından kaynaklanabileceğini, köyde birçok kanal suyunun bulunduğunu, yaz aylarında suyun azalması nedeniyle kötü kokuların oluştuğunu ve bu durumun da sudaki canlılar için bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Atalay, SÜTAŞ’ın çevreye duyarlı bir kurum olduğunu ve çevreye zarar vermeyecek şekilde faaliyet gösterdiklerini vurguladı.

Komisyonun kararında yer alan madde uyarınca; Çeltiksuyu köy muhtarı ve köy sakinleri ile ilgili kurumların, olayın tekerrürü halinde günün hangi saatinde olursa olsun olayın neden kaynaklandığının tespiti için harekete geçilmesi yönünde İl Genel Meclisi’nde görüş birliğine varıldı.

Toplantıda konuşan DEM Parti’den İl Genel Meclis Üyesi Suna Sarı, raporun yetersiz olduğunu ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğini ifade etti.

Olay Tekerrür Etmeden Önlem Alınmalı!

AK Parti’den İl Genel Meclis Üyesi Emre Bulşu da, olay tekerrür etmeden önlem alınması gerektiğinin altını çizerek Bingöl’de çevre mühendisleriyle işbirliği içerisinde hareket edilmek suretiyle sadece SÜTAŞ tesisleri değil, aynı akarsunun kıyısında bulunan kum ocakları, beton santralleri ve yeni yapılan sanayi tesislerinden ırmağa dökülen atıkların incelenmesi gerektiğini belirtti.

Bingöl Kent Konseyi'nden İl Genel Meclisi'ne Ziyaret Bingöl Kent Konseyi'nden İl Genel Meclisi'ne Ziyaret

Komisyon raporuna gerekli eklemeler yapılarak ilgili kurumlara iletilmesi kararlaştırıldı.

İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü, İddiaların Asılsız Olduğunu Açıklamıştı

Öte yandan, geçtiğimiz aylarda basında olayla ilgili yer alan haberler üzerine, hızlı bir şekilde açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgede iddia edilen balık ölümlerinin olmadığının tespit edildiğini, ancak fotoğraf ve görüntülerin yer aldığı tutanak eklerini yayımlamadan olayın asılsız olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasının halen kurumun resmi x hesabı sayfasının ana sayfasının en üst bölümünde yayımlanmaya devam etmesi dikkat çekiyor.

HABER: EYLEM ÖZEN