Vali Ahmet Hamdi Usta başkanlığında, ‘2024 Yılı Bingöl Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Toplantısı’ ve 29 Ağustos 2024 tarihinde yapılacak ‘Bölge Düzeyi Saha Tatbikatı’ hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'tatlı' sohbet Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'tatlı' sohbet

Bingöl Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, “Türkiye’nin gündemindeki en önemli konulardan bir tanesi, deprem konusudur. Bingöl’ü de çok yakından ilgilendiren bir konu. Bilim adamları, jeologlar, jeofizikçiler, deprem uzmanları, her konuşmalarında mutlaka Bingöl’den bahsetmek zorundalar. Bingöl’den bahsetmedikleri zaman kendi güvenirlikleri tehlikedeymiş gibi her konuda Bingöl’den bahsediyorlar.

Tabi ki tehlikeli bir bölgedeyiz, etrafımızda çok fazla yer hareketleri mevcut. Çok fazla gündeme getiremiyoruz, valilik olarak, belediye olarak bir takım çalışmalarda bulunuyoruz” dedi.

BİNGÖL’DE YAŞANAN DEPREMLER

Bingöl’ün geçmişte birçok deprem yaşadığını belirten Vali Usta, şunları söyledi; “2020 yılında Karlıova’da meydana gelen depremde 1 vatandaşımızı kaybettik, 2003 yılında Bingöl Merkez’de deprem yaşadık, 176 vatandaşımızı kaybettik, 1971 Bingöl depreminde 878 vatandaşımızı kaybettik, 1968 yılında Elazığ merkezli depremde 2 vatandaşımızı kaybettik, 1950’de yaşadığımız Kiğı depreminde 50 vatandaşımızı kaybettik, yine 1949’da yaşanan Karlıova depreminde 450 vatandaşımızı kaybettik, 1934 yılında da Bingöl merkezde yaşanan depremde 12 vatandaşımızı kaybettik.

Bingöl Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu Fay hatlarının kesiştiği bir bölge ve bir he zaman için bu tür tehlikelere maruz bir bölgeyiz. Bingöl’de yapı stoku açısından bir takım iyileştirmeler olmuş ama bunların yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bizim her zaman için hazırlıklı olmamız lazım.

Hep diyoruz; depremden sonra krizi yönetmek yerine bizim riskleri yönetmemiz lazım. Depremleri biz bu bölgede yaşayacağız ama riskleri yöneterek depremde riskleri en aza indirmemiz lazım.”

29 AĞUSTOS’TA TATBİKAT DÜZENLENECEK

Bi̇ngöl Deprem Tatbi̇katina Hazirlaniyor (1)

Bingöl’de 29 Ağustos 2024’te bölgesel deprem tatbikatı yapılacağını belirten Vali Usta, “AFAD bazı illerde bölgesel tatbikatlar yapıyor. Ben de AFAD ile konuştuğumda, bunlardan bir tanesini de Bingöl ilimiz için talep ettim. 29 Ağustos’ta bölgesel bir tatbikat yapacağız. Bingöl ile birlikte 7 tane ilin etkilendiği bir senaryo ile büyük bir tatbikat yapacağız. Bütün kurumlarımızın buna hazır olmasını bekliyorum.

29 Ağustos'taki senaryo depremde kendimizi bir sınama imkânına kavuşacağız. Bu bütün kurumların, bütün kuruluşların, bütün personelin rol alacağı, herkesin Türkiye Afet Müdahale Planına göre görevlerini yerine getirmesi gerekeceği bir tatbikat olacak.

Bundan sonra bizim Bingöl'deki önceliğimiz başta deprem olarak afetlerle müdahale olacak. Afetlerle mücadele kapsamında kapasitemizin geliştirilmesi olacak. Çok büyük afetlere hazırlık açısından büyük çalışmalar içerisindeyiz. Belediyemizle peyderpey planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi 29 Ağustos'taki büyük çaplı bölgesel tatbikatımız olacak.

Biz bu konuda tecrübeliyiz Bingöl olarak. Sizin tecrübelerinizle beraber inşallah olası bir afette bu işin altından kalkacağız. Ama ne yapmamız gerektiğini, nasıl yapmamız gerektiğini çok iyi planlamamız lazım. Ben şu anda size afetin senaryosunu paylaşmıyorum. Şiddetini paylaşmıyorum. Ama gecenin belli bir saatinde bize bir ihbar gelecek. Bütün herkesin cep telefonuna düşecek. Herkes Senaryoda yazıldığı şekilde Türkiye Afet Müdahale Planındaki kurumların görevlerini yerine getirecek şekilde herkes kriz merkezine, ilçelere bulunduğu yerlere, toplama alanına giderek hep beraber güzel bir şekilde uygulayacağız” dedi.

Vali Usta, senaryo gereği depremden Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Muş ve Tunceli'nin etkileneceği tatbikata; Samsun, Sivas, Van, Rize, Amasya, Mardin, Batman, Siirt, Trabzon, Iğdır, Ardahan, Artvin, Ağrı, Bayburt, Bitlis, Tokat, Kayseri, Konya, Kırşehir, Şırnak, Maraş, Mersin gibi illerden ekiplerin de katılacağını söyledi.

Toplantıda, İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin de, Türkiye Afet Müdahale Planı ve deprem tatbikatı ile ilgili sunum yaptı.

Abdulkadir BEĞSARI