Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda hayvanlarla temasın artması ve kurban eti tüketiminin bazı zootonik hastalıklara maruz kalma riskini arttırabileceğini belirterek vatandaşları uyardı
Kurban Bayramı süresince sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi uyarısında bulunan İl Sağlık Müdürlüğü, bunun halk sağlığı açısında büyük önem taşıdığına dikkat çekti. 
İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sağlıklı bir yaşam için hijyen kurallarına riayet edilmesi ve güvenli et tüketimine dikkat edilmesini hususunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada, özellikle Kurban Bayramı süresince dikkat edilmesi gereken 'Kist Hastalığı'na dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: "Kistli sakatatları başka hayvanlara yedirmeyin, derin bir çukura gömün. Kist hidatik, insanların iç organlarında kistler oluşturan bir hastalıktır. Genellikler köpeklerin dışkısıyla insanlara bulaşır. 

KİST HİDATİK NEDİR?

İnsanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabiler paraziter bir hastalıktır. Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde görülen kist hidatik, halk arasında 'kist hastalığı' olarak bilinir. 

NASIL BULAŞIR?

Paraziti taşıyan köpek, çakal, tilki, kurt gibi hayvanların dışkısı ile parazitin yumurtaları çevreye saçılır. Bu hayvanların kurumuş dışkısı içindeki yumurtalar, rüzgarla etrafa yayılarak meyve-sebze veya içeceklerin üzerine konar. 

Kirlenmiş gıdaların tüketilmesi, uçuşan yumurtaların solunum yolundan girmesi, paraziti taşıyan hayvanlara dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması, hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olur. Hastalık, insandan insana bulaşmaz.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalık, insanda uzun yıllar belirti vermeyebilir. Kist büyüdükçe, yerleştiği organa göre belirtiler ortaya çıkar. En sık karaciğer ve akciğerlerde görülür. 
Kistler karaciğere yerleştiğinde kişide bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı veya karın şişliği görülür. 

Akciğere yerleştiğinde solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı görülür. Kistlerin atlaması, kişinin ölümüyle sonuçlanabilir. 

NASIL KORUNULUR?

Kurban kesimi için özel kesim yerlerini kullanın. Kesimi, veteriner hekim gözetiminde yapın. Hayvanlara dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka sabunlu suyla yıkayın.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler uygulanır. 

HABER MERKEZİ