GÜNDEM

Bingöl ve Çevre İllere Muş Ovası’ndan Tescilli Lahana Satışı

Muş Ovası’nda hasadı yapılan lahana, Bingöl, Elâzığ, Bitlis, Batman ve Şırnak gibi illere satılırken, bu yıl kent ekonomisine 120 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor.

Abone Ol

Türkiye'nin 3’üncüen büyük ekilebilir alanlarından Muş Ovası’nda lahananın hasadı sürüyor. Merkeze bağlı Bağlar Mahallesi’nde çiftçilikle geçinen üreticiler, günün ilk ışıklarıyla tarlaya girerek sezonun mahsulünü topluyor. Başta doğu illeri olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlere de gönderilen lahana, bölge ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Coğrafi işaret alarak tescillenen "Muş corti aşı" ve "corti turşusu" ise kış aylarının lezzetleri arasında yerini koruyor.

Lahana üretiminin kentin tarımında önemli bir yer tuttuğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, "Muş, tarımsal ve hayvansal kapasitesi yüksek olan illerden biri. Özellikle beyaz lahana üretimi halk tarafından yoğun ilgi görüyor. 2023 yılında 3 bin 198 dekarlık alanda yetiştirilen lahana ile 10 bin ton rekolte elde ettik. Bu yıl ise 3 bin 368 dekarda yapılan ekimden 11 bin 888 ton rekolte bekliyoruz, bu da ilimize 120 milyon TL’lik katkı sağlayacak," dedi.

30 yıldır çiftçilik yapan Adnan Sönmez ise lahana hasadının başladığını ifade ederek, "İlkbaharda ektiğimiz lahanaları Ekim ayında hasat ediyoruz. Bu yıl verim oldukça iyi. Yaz boyunca 6 kez su verdik. Tarlada tanesini 70 TL’den satışa sunuyoruz. Ürünü Bingöl, Elazığ, Bitlis, Batman ve Şırnak gibi çevre illere satıyoruz," şeklinde konuştu.

İHA