GÜNDEM

BİNGÖL VE KENT KONSEYİ

Abone Ol

05.07.2024 günü yapılan 2. Seçimli Genel Kurul Toplantısında, Bingöl Kent Konseyinin yeni yönetimi belirlendi. Orhan Akbaş Bey başkanlığa seçildi. Başkanla beraber yönetim kurulu üyeleri, yürütme kurulu yedek üyeleri de belirlenmiş bulunmaktadır. Başta başkan ve üyelerini tebrik ediyor, ilimizin yaşanabilir bir kent konumuna gelmesi için, gereken gayreti göstereceklerine yürekten inanıyorum.

Bilindiği gibi kent konseyi kentteki önemli aktörleri bir araya getiren bir platformdur. Amaç sivil toplum örgütlerini, siyasi parti temsilcilerini, muhtarlık temsilcilerini bir araya getirmek, ilin gelişmesi, ilerlemesi, kalkınması, yaşanabilir kent olması için fikir alışverişinde bulunmak, görüş, öneri ve düşünceleri birleştirmek, değerlendirmek, ortak kararlarda mutabık kalmaktır. Belediyeye bağlı bir kurul, bir oluşum olmamakla beraber belediye öneri ve projelerine katkı verebilir.

Oluşturulan çalışma gurupları ile özellikle ilin öncelikleri konu başlıkları olmalı diye düşünülmeli.

İlin öncelikleri neler olabilir şöyle sıralanabilir. (Bana göre)

Kent vizyonunun oluşturması

Çevreye duyarlılık bilincinin geliştirilmesi.

Kente bir özellik kazandırılarak cazip hale getirilmesi,

Hesap verme ve hesap sorma mekanizmasının işler hale getirilmesi

Kentin tarihi mekanları, doğası ve doğal güzelliklerinin tanıtılması (sergiler, toplantılar, sempozyumlar vs)

Belediye imar uygulamaları kapsamında olması gereken katlı binaların şehrin geleceğini ve deprem riskinin de nazara alınarak ruhsatlandırma,

Köylerden şehir merkezine yapılan göç ve etkilerinin gündemde tutulması (Güvenlik, asayiş, şehir kültürüne adaptasyon, gençlerin gayrı meşru yollara tevessül etmemeleri, işsizlik gibi)

Üniversite öğrencilerinin eğitim, öğretim başlamadan barınma sorunlarının hal edilmesi. Bu ve buna benzer konu başlıkları.

Konseyin yukarıdaki konu başlıklarını nazara alarak etkin bir çaba göstermekle beraber kentte yaşama yapacağı ve yaptığı katkı nedeniyle ellerinden gelen gayreti göstermeleri. Çünkü konseyin her değerli üyesi bilmektedir ki yaşadığımız şehir hepimizin. Şu anda bizler yaşıyoruz, nimetlerinden faydalanıyoruz, güzellikleri bize zevk veriyor, gelecekte ise bizden sonrakiler çocuklarımız, torunlarımız yaşayacak.

Halkımızı, kentte yaşayan hemşehrisini, komşusunu, akrabasını sevmesini nasıl motive edebiliriz temel amaç olmalıdır. Zaten yaşadığı kenti seven insanlar ancak fedakârlık yapabilir.

Konseyin bir görevi de malum yaşadığı kent için imkanları ölçüsünde katkı sağlamak, isteyen hemşehrisinin sesini, icraatlarını, yapmak istediklerini duyuran oluşumlar, teşekküller olmalıdır. Daha da önemlisi, şehre bir marka unvanı kazandırma gayreti olmalıdır. Kenti cazip kılacak bir imkan mutlaka sağlanmalıdır.

Problemleri her geçen gün büyüyen ve çözüm gerektiren konularda herkesin kendi uzmanlık alanı ile ilgili fikir beyan etmesi, çözümler üretmesi, konsey bünyesine dahil edilen kadınlar, gençler, engelliler de çalışma içerisine çekilmeli, kentte yaşayanların bir bütün olması herkesin kendi ilgi, bilgi ve tecrübesi ile katkı sağlaması umarım konseyin amaçlarını gerçekleştirir. Son olarak ilimiz kent konseyinin Bingöl’ün kent kimliğine ilişkin pek fazla revaçta olmayan tarihine, kültürel kimliğine, doğal güzelliklerine sahip çıkmak, bunları kalıcı hale getirmek, tanıtmak, geliştirmek gibi hususları önemli görevleri arasına alacaklarına bunu bir misyon olarak benimseyeceklerine inanarak kent konseyine başarı dileklerimi sunuyorum.

8 Temmuz 2024

Ali Berdibek

Emekli M.Eğitim Müdür Yardımcısı (Eğitim Uzmanı)