ÖZEL HABER: EYLEM ÖZEN
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yaşanan yıkım ve can kayıplarının ardından, AFAD Başkanlığı Bingöl'ü "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan etmişti. Bu karar doğrultusunda 7269 sayılı yasa ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde il genelinde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Sonuç olarak, 3 bin 47 yapı ağır hasarlı olarak rapor edildi. Ancak bu tespitler, birçok vatandaşın tepkisini çekti ve adaletsizlik iddiaları gündeme getirdi.
VATANDAŞLARIN TEPKİSİ VE ADALETSİZLİK İDDİALARI
6 Şubat depremleri sonrası Bingöl'de yapılan hasar tespit çalışmalarında çifte standart uygulandığı iddia ediliyor.
1971 depreminden kalan konutların bir kısmına ağır hasar verilirken, aynı durumda olan konutlara az hasarlı raporu verilmesi vatandaşlar arasında büyük bir tepkiye yol açtı. Bingöl merkeze bağlı 300 haneli Çeltiksuyu Köyü'ndeki 1971 depreminden kalan konutlarla beraber toplamda 160 konuta ağır hasarlı raporu verildi. Aynı durumu yaşayan 290 haneli Güveçli Köyü'ndeki 1971 depreminden kalan konutlardan ise sadece bir eve ağır hasarlı raporu verildi.
Bu durum, sadece Güveçli Köyü'nde değil, birçok köyde benzeri sorunların yaşandığını dile getiren Vatandaşlar durumu şöyle özetliyor;
“Bir köyün yarısından fazlasına ağır hasarlı raporu verilmiş, 100'e yakın evin inşası bitmek üzere. Diyelim ki 6 Şubat depreminden sonra etkilenen konutlara ağır hasar verildi. Peki, Çeltiksuyu köyünün yarısından fazlasına ağır hasarlı raporu verilmesi ve aynı durumda olan Güveçli Köyü'nde ise sadece bir konuta ağır hasar raporunun verilmesi normal mi?”
“TAKDİR, YOLLADIĞIMIZ YETKİN PERSONELİN”
Konuyla ilgili görüştüğümüz Bingöl Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İsa Gülgür ise şunları söyledi:
“Ağır hasar tespit çalışmalarında giden yetkin personelimizin takdir yetkisinden kaynaklanıyor ama birçok konut 1971 depreminden kalma. Biz burada binanın oturulamayacak düzeyde eski olup olmadığına değil, 6 Şubat depreminde hasar alıp almadığına bakıyoruz. Hasar tespit çalışmalarına bakan arkadaşların da bu kriteri dikkate alması lazım. Görevlendirdiğimiz arkadaşların bakış açısı önemli, biz burada müdahil olamıyoruz. Vatandaşlarımızın her zaman dava hakkı var, eksiklikler olabiliyor. Biz idare olarak bir şey diyemeyiz. Oraya giden arkadaşlarımızın takdiridir.”
BİNGÖL'DE ADALET YERİNE KEYFİ KARARLAR MI ALINIYOR?
Ancak vatandaşlar, tespitlerde objektif kriterlerin uygulanmadığını ve keyfi kararların alındığını düşünüyor. Bu bağlamda, Bingöl'deki hasar tespit çalışmalarının adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesi büyük önem taşıyor. Yetkililer, vatandaşların tepkilerini dikkate alarak gerekli adımları atmalı ve süreci daha şeffaf hale getirmelidir.