Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’un, deprem riski taşıyan bölgelerde araştırma yapılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e araştırma önergesi, genel kurulda görüşüldü.
Önergenin detayları üzerine mecliste konuşma yapan Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Biz 2020 yılında Elâzığ'da bir deprem yaşadık. Belki de bu deprem Elâzığ için 2023 depreminde yaşanacak olumsuzlukları engellemek adına bir şans oldu. Bizde topu topu 3 tane bina yıkıldı 2020 depreminde. Bu depremden sonra TOKİ inanılmaz şekilde bölgeye konutlar yaptı, yatırımlar getirdi ve o konutların hızlı bir şekilde yapılmış olması 2023’teki Maraş merkezli depremde Elâzığ’da can ve mal kaybını engelledi ama şöyle bir durum var şu anda: 2023 depreminde, Maraş merkezli depremde Malatya’ya can suyu olan Elâzığ’ımız. Elâzığ depreme hazır bir kent hâline dönüştü. 2023 depreminde yıkıntı olmadığı için, binalar çökmediği için, yıkılmadığı için ve can kaybı olmadığı için Elâzığ, halkıyla, kamu kuruluşlarıyla, bürokrasisiyle Malatya için can suyu oldu” dedi.
BİNGÖL RİSK ALTINDA
Bilim adamlarının sürekli televizyon programlarında özellikle Tunceli-Bingöl arasındaki fay hattının hareketli olduğunu ve bu bölgede 7 büyüklüğünde deprem olabileceğini ve bu bölgenin risk altında olduğunu belirttiğini ifade eden Gürsel Erol, şunları söyledi; “Burada, Elâzığ eğer depreme tam anlamıyla hazır hâle getirilirse ki büyük bir oranda getirilmiş durumda… Çünkü, bizim avantajlarımız var. Mesela, Karayolları Bölge Müdürlüğünün, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünün, Kamu Kuruluşlarını Bölge Müdürlüğünün Elâzığ’da olması kamu yatırımlarının Elâzığ’a gelmesinde dönem dönem ayrıcalık tanımış. Bizim, mesela, yollarımız, çevre bağlantı yollarımız, illerle bağlantılı olan yollarımız duble yol ve ulaşım sorunu yok. Kara yolu ağımız son derece sağlıklı ve duble yol. Demir yolu ağımızda bir sorun yok; Devlet Demiryollarının ağı var, ulaşılabilir, kolay. Artı, havaalanımızın 2 pisti var; havaalanına ulaşımın sıkıntısı ve sorunu yok. Artı, Keban Barajı’ndan dolayı Elâzığ yarımada; yani, deniz yolunu da kullanarak aslında olası bir depreme karadan, havadan, sudan ve denizden, her yerden müdahale etme şansı var. Biz, bu tedbiri alır; Elâzığ’ı depreme dirençli bir hâle getirir; oranın bürokratik yapılanmasını, depreme yönelik altyapıyı doğru oluşturursak komşu illerimizde olacak olası bir depremde Elâzığ pilot il olur. Yani hem lojistik sevkiyatıyla ilgili hem depreme müdahale edecek teknik ekiplerin sevkiyatıyla ilgili Elâzığ bu bölgede önem taşıyan bir il hâline geldi.
-AFAD BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI-
Bizim önerimiz şu: Elâzığ'ı depreme dayanıklı kent hâline getirecek eksiklikler giderildikten sonra lojistik merkezi hâline getirilmesi yani Kızılay orada çadır üretimi yapılacaksa Elâzığ'da yapsın, konteyner üretimi yapılacaksa Elâzığ'da yapsın. AFAD Bölge Müdürlüğü kurulmalı. AFAD Bölge Müdürlüğü personel sayısı yeterli hâle getirilmeli, olası bir deprem sürecinde anlık müdahale edebilmeli. Bu, hem şehrin ekonomisini canlandıracak hem de şehre yeni değer katacak hem de sınır illerimizde olacak olası depremlerde anında müdahale etme şansımız olacak.
Elâzığ’da gerçekten, her anlamda depreme hazır bir kent hâlinde eksikliklerimizi giderirsek, biz o bölgede yaşanacak bir depreme yönelik anlık müdahale edebilecek her türlü fiziki koşulları sağlayabilirsek, o bölgede yaşayan insanlarımız için de bir şans olur. Ayrıca, eğer o bölgelere anlık müdahale edemezsek Elâzığ’a, Tunceli’den ve Bingöl'den düzensiz göç alacak. 2023 depreminde yaşadık, Malatya depreminden sonra Elâzığ'a günübirlik gelen giden ve geçici mesken tutanların sayısı 80 bin, yani ilin nüfusu ve altyapısı da onu kaldırmıyor. Onun için, yerinde çözüm istiyoruz. Elâzığ’la ilgili talebimiz, Elâzığ lojistik merkezi olsun, Elâzığ’da AFAD Bölge Müdürlüğü kurulsun diyorum.”
ÖNERGE KABUL EDİLMEDİ
Deprem riski taşıyan bölgelerde araştırma yapılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e sunulan önerge yapılan konuşmaların ardından oylamaya sunuldu ve kabul edilmedi.
(Haber Merkezi)