Muş'ta TDF'den zorlu kış dağcılık eğitimi Muş'ta TDF'den zorlu kış dağcılık eğitimi

Son yıllarda Bingöl’de uyuşturucu kullanımının artması, buna bağlı suç oranlarının yükselmesi ve gençler arasında bağımlılığın yaygınlaşması, kentte büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Yetkililer, uyuşturucu ile mücadelede yoğun operasyonlar gerçekleştirdiklerini ve hukuki süreçleri titizlikle yürüttüklerini ifade ederken, kamuoyunda bu mücadelenin yeterliliği konusunda farklı görüşler dile getiriliyor. Bir yanda güvenlik güçlerinin ve yerel yönetimlerin verdiği mücadele devam ederken, diğer yanda uyuşturucuya ulaşımın halen kolay olduğu, önleyici tedbirlerin yetersiz kaldığı ve bağımlılık tedavisi konusunda eksikliklerin bulunduğu kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Biz de bu önemli konuyu hukuki açıdan ele almak ve çözüm önerilerini değerlendirmek üzere Bingöl Kent Haber Gazetesi olarak Bingöl Baro Başkanı Yusuf Ketenalap ile bir röportaj gerçekleştirdik.

İşte röportajdan öne çıkan başlılar…

1)Bingöl’de son yıllarda uyuşturucu davalarında artış yaşanıyor. Bingöl yöneticileri bu konuda ciddi bir mücadele yürüttüklerini ve uyuşturucu ile etkin bir şekilde savaş verdiklerini ifade ediyorlar. Ancak toplumda, alınan önlemlerin ve yapılan çalışmaların yeterliliği tartışılmaya devam ediyor. Sizce Bingöl’de uyuşturucu ile mücadelede yeterli adımlar atılıyor mu? Bu mücadele, suç oranlarını düşürmek ve toplumu bu tehlikeden korumak için etkili bir şekilde yürütülüyor mu?

Cevap: Bingöl’de uyuşturucu ile mücadele konusunda Kolluk Kuvvetleri tarafından uyuşturucu madde ticareti ve kullanımına karşı operasyonlar düzenlemekte ve bu operasyonlarda çeşitli miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirilmektedir.

Ancak, geçmiş yıllara ait veriler, Bingöl’de uyuşturucu suçlarının oransal olarak yüksek olduğunu göstermektedir. Hatta yanılmıyorsam geçmiş yıllarda Fırat Kalkınma Ajansı’nın yayımladığı bir rapora göre, Bingöl, uyuşturucu suçları oranı Türkiye de ilk 10’da yer almaktadır.

Toplumda, alınan önlemlerin ve yapılan çalışmaların yeterliliği konusunda şikayetleri biz de almaktayız ancak Uyuşturucu ile mücadelede sadece güvenlik güçlerinin operasyonları ve mahkeme kararları ile değil, aynı zamanda önleyici tedbirler, eğitim programları ve aile içi eğitim büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, mevcut çabaların yanı sıra, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla daha kapsamlı  stratejilerin geliştirilmesi gerekmektedir.

2)Bingöl’de uyuşturucu davalarındaki artışla ilgili elinizdeki veriler nelerdir? Bu artışın sebepleri hakkında ne gibi analizler yapıldı?

Cevap:Bingöl’de uyuşturucu davalarında elimizde net bir sayı yok ama yaklaşık rakamlar bağlamında şunu ifade edebiliriz;

•2024 yılı için yaklaşık olarak 700 ile 800 kişi hakkında uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı ile adli işlem yapılmıştır diyebiliriz.

Bingöl’de uyuşturucu davalarındaki artışın sebeplerine yönelik nedenler;

•Üretim ve Kolay Erişim: Bölgedeki kırsal alanlarda esrar ekiminin yapıldığı ve uyuşturucu maddelere ulaşımın kolay olduğu güvenlik görevlileri çalışmalarından anlayabiliriz. Bu durum, kullanım oranlarının artmasına neden olmaktadır.

•Ekonomik Faktörler: Uyuşturucu üretiminin, özellikle bazı çevreler tarafından ekonomik bir gelir kaynağı olarak görüldüğü yine karşılaştığımız başkaca bir neden.

•Özenti: Kişiler arası etkileşim, dijital mecra ve sosyal medyanın olumsuz etkisiyle gençler arasında özenti ve alışkanlıkların oluştuğu madde kullanımını artırdığı da kişisel olarak gözlemlediğimi belirtmek isterim.

Bingöl’de uyuşturucu davalarındaki artışın çok farklı sebepleri vardır. Etkili bir mücadele için güvenlik önlemlerinin yanı sıra, ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarında da kapsamlı tedbirlerin geliştirilmesi gerekmektedir

3)Bingöl'de uyuşturucu kullanım yaşının ortaokul seviyesine kadar indiği biliniyor? Uyuşturucu davalarında çocuklarla karşılaşıyor musunuz? Okul çevrelerinde yeterince önlem alındığını düşünüyor musunuz? Uyuşturucu ile mücadele konusunda ne gibi önlemler alınmalı?

Bingöl’de uyuşturucu kullanım yaşının düşmesi gerçekten geleceğe yönelik endişelerimizi arttırmakta ve tedbirlerimizi sıklaştırmamız gerektiğine inanıyorum.

Özellikle madde kullanımının artması, çocukların da bu tür davalarda suç olarak bulunmasına neden olmaktadır. Ancak, Bingöl özelinde çocukların uyuşturucu davalarındaki sayısına dair güncel bir veri söz konusu değildir.

Okul Çevrelerindeki Önlemler:

Okul çevrelerinde uyuşturucu kullanımını önlemeye yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır. Ancak yine önleyici tedbirler burada daha büyük önem arz etmektedir.

Uyuşturucu ile Mücadelede Alınması Gereken Önlemler:

1. Eğitim ve Farkındalık: Öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik düzenli eğitim programları düzenlenmeli, uyuşturucunun zararları konusunda bilinçlendirme çalışmaları artırılmalıdır.

2.Aile Desteği: Ailelerin çocuklarının davranışlarını yakından takip etmeleri ve olası risklere karşı bilinçli olmaları sağlanmalıdır.

3.Güvenlik Önlemleri: Okul çevrelerinde güvenlik tedbirleri artırılmalı, metruk binalar ve boş arsalar denetim altına alınmalıdır.

4.Sosyal Aktiviteler: Gençlerin ve çocukların boş zamanlarını verimli geçirebilecekleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler teşvik edilmelidir.

Bu yaklaşım uyuşturucu ile mücadelede daha etkili sonuçlar elde edilmesine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.

4)Bingöl’de en çok karşılaşılan suç grupları hangileri? Uyuşturucu suçları, diğer suç türlerine kıyasla ne durumda?

Bingöl’de en sık karşılaşılan suç türü; Kasten yaralama, Uyuşturucu, Hırsızlık, Dolandırıcılık ve  Kaçakçılık olarak sıralayabiliriz.

Bu bilgiler ışığında uyuşturucu suçların en çok karşılaştığımız suç tiplerinden olduğunu belirtebiliriz.

5)Bingöl’de artan bıçaklı ve silahlı olayların uyuşturucu ile bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?

Bingöl’de son yıllarda artan bıçaklı ve silahlı olayların bazıları, uyuşturucu madde kullanımıyla doğrudan ilişkilidir. Özellikle madde bağımlılığı, bireylerin davranışlarını olumsuz etkileyerek saldırganlık ve şiddet eğilimlerini artırabilir.

En yakın Örneği Temmuz 2024’te ilimizde meydana gelen madde bağımlısı bir kişi bıçakla 9 kişiyi yaralamış ve bu kişilerden 4’ü hayatını kaybetmiştir. Bu tür vakalar, madde bağımlılığı ile şiddet olayları arasındaki bağlantıyı açıkça göstermektedir

6)Verilen cezaların caydırıcı olduğunu düşünüyor musunuz?

Türkiye’de uyuşturucu suçlarına yönelik cezalar 2014 yılında Türk Ceza Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ithal ve ihraç etme suçlarının cezaları artırılmıştır. Örneğin, bu suçların cezası 5-10 yıl aralığından 10-20 yıla yükseltilmiştir. Bu cezaların daha da arttığı durumlar söz konusudur. Örneğin 3 kişi ile işlenmesi gibi.

Ancak uyuşturucu suçlarıyla mücadelede sadece cezaların artırılması ile değil, aynı zamanda suçların tespiti, faillerin yakalanması ve adaletin hızlı bir şekilde tecelli etmesi de büyük önem taşımaktadır.

 HABER: EYLEM ÖZEN