Bingöl’ün Solhan İlçesi’nde yapılması planlanan güneş enerji santrali ile ilgili süreç devam ederken, HEDEP Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, proje ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi. 
Hülakü, soru önergesinde, “Tarafıma iletilen bilgilere göre Bingöl ili Solhan ilçesi Boğlan Mahallesi mevkiinde bir GES projesi hazırlığının olduğu belirtilmiştir. Hazine arazisi olduğu bilinen ve mera ve otlak alanı olarak kullanılan dolayısıyla hayvancılık için önemli derecede elverişli olan Boğlan mahallesinin ilgili mera alanlarında GES yapılma gerekçesi bölgede yaşayan yurttaşlara iletilmemiştir. Böyle bir projenin şüphesiz tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yurttaşları mağdur edecek, hazine arazilerini, mera ve otlakları piyasacı bir anlayış ve kâr hırsıyla doğanın tahribatına yol açacaktır. Bu sebeple projeye ilişkin ÇED raporu bağımsız ve şeffaf bir şekilde alınmalıdır. Boğlan’da yaşayan yurttaşların taleplerine göre hareket edilmelidir.
Diğer yandan yapılması planlanan GES’in tarım ve hayvancılığa yönelik ciddi bir tehdit oluşturacağı, mera alanlarının üzerine kurulması planlanan santral ile bölgede neredeyse tek geçim aracı olan hayvancılığı yok edeceği bilinmelidir” dedi.
BAKAN BAYRAKTAR’IN CEVABI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hülakü’nün Solhan’ın Boğlan Mahallesinde yapılması planlanan GES projesi ile ilgili soru önergesine yanıt verdi.
Bakan Bayraktar’ın yanıtı şöyle; “Bakanlığımız tarafından Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında yürütülen çalışmalar neticesinde; Bingöl ili Solhan ilçesi Boğlan mahallesi 349 ada 16 parsel, 351 ada 2 parsel ve 357 ada 1 parsel alanlarında Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması amacıyla belirlenen Aday Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Bakanlığımız internet sayfasında 10/08/2022 tarihinde ilan edilmiş, hu ilana müteakip söz konusu sahalarda GES kurulumu açısından sakınca olup olmadığına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı dahil olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınmıştır. Alınan görüşler ve yapılan teknik değerlendirmeler neticesinde GES yapımı için uygun bulunan alanlar, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda ve uygun bağlantı kapasitesi bulunması halinde ilerleyen dönemde elektrik üretimi amacıyla kullanılmak üzere 11/11/2022 tarih ve 32010 sayılı Resmî Gazete'de YEKA olarak ilan edilmiştir. Söz konusu parseller belirlenirken arazi vasfına özellikle dikkat edilmiş olup, mera ve tarım arazilerine girilmemesi için durumu arazi vasfında olan parseller seçilmiştir.
Söz konusu sahalarda toplam alan büyüklüğüne göre 63 MW kurulu gücünde GES tesisinin kurulumunun mümkün olacağı, yıllık elektrik üretiminin 115 milyon kWh, toplam GES kurulum maliyetinin ise 44.100.000 USD olacağı tahmin edilmektedir.”
(Haber Merkezi)