Bingöl’de coğrafi işaret alan ürünlerimiz hangileri? Bingöl’de kaç ürün coğrafi işaret aldı?

Bingöl Kent Haber Gazetesi olarak Bingöl’de coğrafi işaret alan ürünlerimizi sokaktaki vatandaşlarımıza sorduk? İşte gelen cevaplar…

Vatandaşlarımızın çoğunun aklına gelen ilk seçenek Bingöl’de benzersiz çiçeklerin özünde üretilen dünyaca marka haline gelen Bingöl balı oldu.  Diğer seçenekler arasında ise sivan dut pekmezi ve Yedisu horoz fasulyesi cevapları geldi.

Peki, Bingöl’de coğrafi işret alan ürünlerimiz hangileri? Bingöl’de kaç ürün coğrafi işaret aldı?

Bingöl adına şu ana kadar 5 ürüne coğrafi işaret aldı.

1)ÇOBANTAŞI KAVURMASI

Elazığ-Bingöl Yolunda Kaza: 1 Yaralı Elazığ-Bingöl Yolunda Kaza: 1 Yaralı

306

Bingöl’ün Mahreç İşareti ilk gıda ürünü olan Çobantaşı kavurması Bingöl Ticaret Ve Sanayi 0dasi tarafından 2017 yılında mahreç işareti alınmıştır

Meşe yaprağı ile beslenmiş 1-2 yaşındaki oğlak etinden kemikli olarak hazırlanan etin su, tuz ve kendi yağı dışında hiçbir katkı maddesi katılmadan pişirilmesi sonucu sıcak ve soğuk servis edilen kavurma çeşididir. 1700’lü yıllardan beri hemen hemen her evde kışlık ihtiyaç olarak da hazırlanan kavurmalar bölgedeki meşe ormanlarında beslenen oğlak etlerinden yapılmaktadır.

2) SİVAN DUT PEKMEZİ

Images (2)-2

Bingöl İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde dut pekmezi,22.01.2021 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı.

Sivan, Bingöl’ün Genç ilçesinin coğrafi sınırda belirtilen kısmına denilir. Bu bölge Servi olarak da adlandırılır. Bu bölgede yaklaşık 100 yıldan fazla süredir dut üretimi yapılmakta olup anıt ağaç niteliğinde yaklaşık 300 yaşında birçok ağaç da bulunur. Sivan Dut Pekmezi, coğrafi sınırda yetişen beyaz dutlardan (Morus Alba) üretilir. Haziran ve temmuz aylarında toplanan taze beyaz dutlardan elde edilen şıranın, kazanlarda kaynatılarak fazla suyun uçurulması ve belirli bir kıvama gelene kadar koyulaştırılmasıyla elde edilir.

3) YEDİSU HOROZ KURU FASULYESİ

Images (4)-2

Bingöl İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi 12.02.2021 Tarihinde Coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı.

Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi, Cumhuriyet dönemi ve sonrasında Yedisu ilçesinde üretimi yapılan oturak ya da bodur bitki gelişme şeklindeki Phaseolus vulgaris L. türü ve horoz çeşidi kuru fasulyedir. Yedisu Horoz Kuru Fasulyesi ince kabuklu, dolgun, beyaz, parlak, düz eliptik, genel olarak iç bükey böbreğimsi ve kısmen silindirik yapıda olup oldukça iridir.

4) BİNGÖL BALI

Bingol Bali Avrupa Birliginin Tescilledigi Ilk Bal Oldu 20240711 A W24 2288

2020 yılında başlatılan çalışmalar neticesinde Bingöl Balı 07.10.2022 tarihinde Coğrafi işaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı.

Bingöl balını, her sabah arıların yüksek dağların gölgesinde benzersiz çiçeklerin özünde topladıkları baldır. İçinde dağların tazeliği, yaylaların özü ve doğanın özünü barındırır. Bingöl balı sağlıklı ve katkısız bir lezzettir

5) GULDAR DOMATESİ 

D F6 H9G Pb Uaw I Um Cz U7CgBingöl Üniversitesinde jüri üyeleri tarafından ildeki iki farklı bölgede yetiştirilen 7 domates çeşidi arasından seçilen ve Zazaca "guldar" olarak bilinen domatesin tescili için 2020'de İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunuldu.

Türk Patent ve Marka Kurumunca yapılan incelemeler sonucunda guldar domatesine coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

 HABER: EYLEM ÖZEN/ HASRET DAYANIR