Bingöl, olası büyük bir depremin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu bir bölge olarak uzmanlar tarafından sürekli olarak gündeme getiriliyor. Ancak, Çevre ve Şehircilik ile AFAD müdürlüğü gibi yetkili kurumların deprem öncesi ve sonrası süreçlerdeki yetersizliği, bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyetine yol açıyor.

6 Şubat depreminden sonra yapılan ağır hasar tespit çalışmaları sırasında vatandaşların maruz kaldığı çifte standart uygulamaları,  önceki depremlerde ağır hasarlı olarak belirlenen bazı evlere, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında az hasarlı raporu verilmesi, ağır hasarlı evlerin yıkımından sonra birçok vatandaşa konut verilmeyeceği bilgisinin sonradan iletilmesi gibi mağduriyetlerin ardından yeni mağduriyetler eklenmeye devam ediyor.

YENİ BİR MAĞDURİYET DAHA!

 Bir yeni mağduriyette Bingöl Merkeze bağlı Alibir Köyünde yaşandı. Ağır hasarlı evi yıkılan vatandaş, ne kira yardımı aldı ne de konteyner.

Vatandaş:  "6 Şubat depreminden sonra evime ağır hasar raporu verildi ve AFAD tarafından yıkıldı. Bana, 'Kira yardımı mı istersiniz, konteyner mi?' diye sordular. Ben de konteyner talep ettim. Ancak aylardır beklememe rağmen hâlâ konteyner gelmedi. Ailemle birlikte derme çatma bir barınak yapmak zorunda kaldık. İl Afet Müdürü, sürekli oyalıyor; konteynerler geldi, ama ikinci elmiş, ihale yapılacakmış gibi bahanelerle insanlara konteyner verilmiyor."

KONTEYNER SEVKİYATI BAŞLAYACAK

Konuyla ilgili görüştüğümüz AFAD yetkilileri: “Şuanda Bingöl’de 1000’in üzerinde konteyner talebi var, başkanlığın bize göndereceği 106 tane. Vatandaşın müracaatını uygun gördük, olumlu değerlendirdiğimiz bilgisini de verdik, konteynırların yarın sevkiyatı başlayacak.” Dedi.

2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te 2025 Bütçe Kanunu Teklifi Meclis'te

Eksik Önlemlerle Bölgede Yaşayan Vatandaşlar Mağdur Ediliyor!

Bingöl, Türkiye’nin en tehlikeli deprem kuşaklarından birinde yer alarak defalarca yıkıcı depremlere sahne oldu. 1940, 1971 ve 2003 yıllarındaki büyük felaketler, şehrin fiziki yapısında geri dönülmez hasarlar bıraktı. Yaşanan acılardan ders çıkarılması gerekirken, ihmaller ve eksik önlemlerle bölgede yaşayan vatandaşlar mağdur ediliyor.

Böylesi büyük bir depremin öngörüldüğü bir şehirde, yapıların güvenliğini sağlamak ve yaşanan mağduriyetleri gidermek için gerekli çalışmaların itinayla yapılması gerekirken mevcut durum, Çevre ve Şehircilik ile AFAD müdürlüğünün yetersiz kaldığını ve yeterince özen göstermediğini gösteriyor.

HABER: EYLEM ÖZEN