Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Sağlık İl Müdürlüğü iş birliğiyle ‘Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri’ paneli düzenlendi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen panelde konuşan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Günümüzün çok önemli konularından biri olan kanserle ilgili olarak bir aradayız. Bugün burada ülkemiz sağlık alanında çok kıymetli hocalarımız bulunmakta. Hocalarımızı Bingöl’de görmek bizleri mutlu etti. Her şeyin başı sağlıktır. Sağlımız olmasa hiçbir şeyin kıymeti de yoktur. Kanser hastalığında esas olan şey, hastalığa yakalanmadan önce yapılması gerekenlerdir. Bu konuda konunun uzmanlarından alacağımız bilgiler ışığında hastalığa yakalanmamak için önleyici olarak neler yapabiliriz, nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bu panelimiz, bizler için inşallah hayırlara vesile olur. Bingöllüler adına panele katılım sağlayan bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Panele desteklerinden dolayı Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Veysel Tosun’a, Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Samet Tatlı’ya teşekkür ediyorum” dedi. 
“ÖNEMLİ OLAN HASTA OLMADAN, HASTALIKLA İLGİLİ TEDBİRLERİ ALMAKTIR”
Panelin moderatörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdağ ise, “Bingöl Üniversitesi bünyesinde yapılan bu organizasyondan dolayı Bingöl’de olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İl Sağlık Müdürlüğünün böyle bir etkinlik yapması şu açıdan çok anlamlı. Bahsettikleri gibi mühim olan hasta olmadan, hastalıkla ilgili tedbirleri almaktır. Bugün buradan bununla ilgili kendi alanında uzmanların bilgilerinden istifade etmeye çalışacağız. Beni buraya panelin moderatörlüğünü yapmam için davet eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’a teşekkür ederim” dedi.
Bingöl Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüz işbirliğiyle düzenlenen "Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri" başlıklı panelde kadınlarda sıkça görülen kanser türleri, tedavileri ve kanserle ilgili istatistiki bilgiler verildi.
Bingöl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun, kanserin çağın hastalığı olduğunu belirterek, "Kanser, tanı konulduğu anda eğer erken evrede ise tamamen tedavi edilebilen ve normal insanlarla aynı yaşam süresine sahip olmamızı sağlayan bir hastalık grubudur. Geç evrede iken tanı konulduğunda ise maalesef 5 yıllık yaşam hedefimizi sağlayamayacak bir durumda olmamıza neden olan, toplumsal olarak ciddi sosyo-ekonomik, psikolojik etkilere de neden olan bir hastalık grubudur.” İfadelerini kullandı.
Meme kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanserlerin tarama yöntemleri ile henüz hiç yayılım göstermeden bile erken tanısı konulabilen bir organsal hastalık grubu olduğunu belirten Tosun, “Bu konuda özellikle bireysel olarak toplumumuza, halk sağlığı hizmetlerine, KETEM hizmetlerine ve diğer birinci basamak sağlık kuruluşlarımıza büyük görev düşmektedir. Bunun yanında tanısı kesinleştikten sonra da 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarımıza hastalarımız emanet edilerek tedavi süreçleri tamamlanmaktadır. Kadın kanserlerinin önlenebilir olduğunu vurgulayan bu panelimize katılan tüm hocalarımıza ve katılımcılarımıza teşekkür ederim" ifadelerini kullandı. 
Panelde; Prof. Dr. Fatih Rüştü Polat, ‘Meme Kanserlerinin Erken Tanınması ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’; Prof. Dr. Bahri Çakabay, ‘Kadın Kanserlerinde Tarama ve Korunma Yöntemleri’; Doç. Dr. Resul Karakuş, ‘Serviks Kanserlerinde Tarama’; Doç. Dr. M. Baki Şentürk, ‘HPV Aşıları’; Uzm. Dr. Arife Akay, ‘Rahim Ağzı Kanseri Bingöl Verileri’; Genel Cerrahi Uzmanı Dr. M. Aykut Dadaşoğlu, ‘Meme Kanseri Bingöl Verileri’ ile ilgili sunum yaptı.
Abdulkadir BEĞSARI