Bingöl Kent Haber Gazetesi olarak Bingöl’deki siyasi partilerin çeşitli birimlerinde görev alan kadın siyasetçilerle görüştük. Toplumda daha çok erkek işi olarak görülen siyaset alanında kadınların siyaset yapması ve siyaset alanında aktif olarak yer alması ile ilgili olarak görüştüğümüz kadın siyasetçiler, ‘kadınların siyasetteki yeri’ konusuna açıklık getirdi.
AK Parti Bingöl Kadın Kolları Başkanı Maşife Gündoğdu, CHP Kadın Kolları Başkanı Gülsen Baylaz, Deva Partisi Kadın Kolları Başkanı ve aynı zamanda Bingöl Belediye Başkan Aday Adayı Filiz Göztaşı, HEDEP Eşbaşkanı Mihriban Ekinci “Bingöl’de kadın siyasetçi” olmayı anlattı.
Ak parti kadın kolları başkanı Maşife Gündoğdu
Kadınlara Pozitif Ayrımcılık Uygulanıyor!
Hoşkar Köyü'nde doğan ve altı çocuklu bir ailenin ilk ferdi olan Gündoğdu, üniversite yıllarında AK Parti ile tanıştı. Kadın komisyonunun ilk kurucularından biri olarak siyasete adım atan Gündoğdu, Gençlik Kolları Yönetimi ve İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra şu anda AK Parti Bingöl Kadın Kolları Başkanlığı'nı yürütüyor.
Gündoğdu, 2002 öncesinde kadınların giyim, kuşam gibi alanlarda maruz kaldığı baskıları hatırlatarak, AK Parti döneminde kadın hakları, eşitlik ve iş hayatında yapılan reformlara vurgu yaptı. Bingöl AK Parti Kadın Kolları Başkanı, partisinde herhangi bir ayrımcılık yaşamadıklarını ve pozitif ayrımcılık uygulandığını belirtti.
Kadınlara yönelik sessiz bir değişim başlatıldı!
Gündoğdu, AK Parti'nin devlet işleyişinde ve toplumsal zihniyette kadınlara yönelik sessiz bir değişim başlattığını ve kadınların kamusal ve siyasal alanda görünür olmasını hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de kadınların istedikleri alanda başarılı olabildiğini belirterek, kadın milletvekili, vali, kaymakam, rektör gibi görevlere getirilebildiklerine dikkat çekti.
Gündoğdu, kadın siyasetçilerin temsiliyetini artırmak için çalışan kadınlara sağlanan haklara vurgu yaparak, tüm kadınları AK Parti İl Başkanlığı'na davet etti. Kadınlar arasında dayanışma ve işbirliğini desteklediğini ifade etti ve aile temellerini önemseyen siyasi partilerle işbirliğine açık olduklarını belirtti.
Bingöl'de ilk kadın milletvekilinin AK Parti'den çıktığına dikkat çeken Gündoğdu, il yönetimi, gençlik, merkez ilçe, belediye meclisleri ve mahalle yönetimlerinde kadınlara her zaman yer verdiklerini belirtti. Kadın üye sayısının istikrarlı bir şekilde arttığını ve çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Gündoğdu, Cumhur İttifakı ortağı partilerle sürekli iletişim halinde olduklarını, ziyaretler ve ortak programlar düzenlediklerini ifade etti. Ancak, aile temellerini önemseyen ve milli-manevi değerlere zarar vermeyen partilerle işbirliği yapmaya açık olduklarını belirtti.
CHP Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylaz
Kadına Öncelik Sadece Yasalar Üzerinde Var!
CHP Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylaz ise “kadının siyasette olması şarttır” diyor. Doğma büyüme Bingöllü olan Baylaz, kadının sadece siyasette değil her alanda zorluk yaşadığına dikkat çekiyor.
Mevcut olduğu partide zorluk yaşamadığının altını çizen Baylaz, toplumun kadın siyasetçiye bakış açısının çok farklı olduğunu belirterek şöyle konuştu; “ bu sorun sadece Bingöl’ün değil, bir ülke sorunu olduğunu düşünüyorum. Ülkede değil siyasetçi olmak, belli başına bir kadın olmak çok zor, kadına öncelik sadece yasalar üzerinde var. Pratiğe gelince en iyi parti bile bu ayrımcılığı yapıyor, kadının önünü açmıyorlar.”
Figür olarak erkekler çok güçlü gördüklerini belirten Baylaz kadınları ikinci planda gördüklerini belirtti.
Kadınların siyasette var olabilmesi için siyasete ilgisinin olması gerektiğini belirten Baylaz, “yaşadığımız her politik, her siyasal, her işlem biz kadınları da etkiliyor. Dolayısıyla ben kadının siyasetten uzak olmasını arzu etmeyenlerdenim. Kadın siyasette olacak, bilecek ülke nasıl yönetiliyor, il nasıl yönetiliyor? Ve kadın siyasette olduğu zaman neler yapması gerektiğini de biliyor. Ben buraya geldiğimde bir sürü proje ürettim. Kadınlar için Ne yapabilirim? Siyaset neden kadın için önemli? Siyasete girdiğiniz zaman kadınlar için ne yapabilirim? Sorusu geliyor akla.”
Kadın Erkek Yönetiminden Kendine Yer Bulamıyor!
Devamında konuşan Baylaz şunları kaydetti: “Bizler ikna için evlere gittiğimiz zaman veyahut çevremizde dokunduğumuz zaman herkesin bir çekincesi var, siyasete girmek istemiyorlar. Nedeninin ise psikolojik olduğunu düşünüyorum. Çünkü kız çocukları politikayla ilgilenen ya da haberleri izleyen bir tek babasını görmüş. Çevresine baktığı zaman hep erkek figürleriyle görmüş siyaseti! Bu nedenle siyaseti erkek işi olarak görüyorlar. Kadın kendini o kategoride görmek istemiyor, kendine layık görmüyor, bu çok üzücü! Yani Bingöl'de en zorlandığımız şey maalesef ki kendilerini siyaseten uzak tutan kadın topluluğu, kendini oraya hiçbir zaman layık görmeyen bir psikoloji ve çocukken aldığı erkek figürleri!”
Baylaz, kadınların ekonominin içinde olmak istediğini ancak erkek yönetiminden kendilerine yer bulamadıklarını ifade ederek, "Kadın gerçekten ekonominin içinde olmak istiyor, üretimin içinde olmak istiyor. Ama yer bulamıyor. Yani erkek yönetiminden, erkek şemsiyesinden kendine yer bulamıyor" diye konuştu.
Baylaz, konuşmasının sonunda gençlerin uyuşturucu sorununa dikkat çekerek, Bingöl'de gençlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve bu soruna karşı seslerini duyurmak için çağrıda bulundu, “Buradan bütün kadın kolları il başkanlığına çağrı yapıyorum. Gelin projelerimizi hayata geçirelim onların varsa bir projeleri biz yardımcı olalım ama bir yerde buluşalım. Kadınlar için bir yerde buluşalım. Gençler için buluşalım. Bakın bugün Bingöl'de evet kadın sorunu var. Kadının siyasete girmeme sorunu, kadının ekonomik sorunu, bunların hepsi var lakin çok daha derin bir sorunumuz daha var. Çok çok derin. Bizim gençlerimiz yok oluyor. Bizim gençlerimiz, uyuşturucuya doğru sürükleniyor. Ve bu azımsanmayacak bir yüzdede. Lütfen gelsinler Sesimizi buradan Türkiye'ye duyuralım. Gençlerimiz için, çocuklarımız için.”
Deva Partisi Kadın Kolları Başkanı ve aynı zamanda Bingöl Belediye Başkan Aday Adayı Filiz Göztaşı
Kadınlar Siyasette Olmalı!
AK Parti’nin kurucularından olan Filiz Göztaşı, 2007 yılında istifa ederek 2022 yıllında Bingöl’de Deva Partisi’nin il yönetimine girdi.
Kadınların siyasette olması gerektiğinin altını çizen Göztaşı, “Kadınlar her alanda olmalı, çoğalmalı. A partisi ya da B partisi fark etmiyor… Hangi parti olursa olsun, ben desteklerim. Kadının bir yerlerde olmasını isterim” ifadelerine yer verdi.
Sadece Kadınlardan Sorumlu Bakanlık İstiyoruz!
Siyasete ilk başladığı yıllarda erkek egemenliğinin çok fazla olduğunu dile getiren Göztaşı, “Özellikle Doğu ve güneydoğuda kadınlara gelsinler, çalışsınlar, oy istemeye gitsinler, ama belli bir yerde kalsın düşüncesi hâkim, oysaki kadın elinin değdiği her yer daha da güzelleşir” şeklinde konuştu.
Erkek egemenliğinin bitmesi gerektiğinin altını çizen Göztaşı şöyle konuştu: “ Deva partisine geçtiğim zaman deva ’da bu sorunların olmadığını gördüm. Deva ’da bizim kadın eylem planlarımız var; eğitim, sosyal haklar, kadın ve kız çocuklarına yönelik! Sadece kadınlardan sorumlu bakanlık istiyoruz, Artık kadın şiddeti ve kadın katliamı istemiyoruz. Biz istiyoruz ki kadın var olsun. Biz istiyoruz ki kadın güzel yerlerde olsun; kadın siyasette olsun, ekonomide olsun, sivil toplum kuruluşlarında olsun istiyoruz. Kısaca her yerde kadın olsun!”
Kadın ve erkeklerin siyasi arenada eşit temsil edilmediğini ancak Deva Partisinde eşitliğin söz konusu olduğunu belirten Göztaşı, “özellikle Genel Başkan Ali Babacan’ın tüm toplantılarda kadına yer verilmesi gerektiğini belirtiyor ama önceki geldiğim partide eşitlik yoktu” dedi.
Göztaşı kadınların siyasette var olması için, parti gözetmeksizin siyasilerin kadınlara çağrıda bulunması gerektiğine dikkat çekti.
HEDEP Bingöl Eşbaşkanı
Kadınların Siyasette Varlığı, Eşit Yurttaşlık Ve Demokrasi İlkesiyle Olur!
Bingöl’de kadın siyasetçi olmakla ilgili konuşan HEDEP Bingöl Eşbaşkanı Mihriban Ekinci, kadınların siyasette varlığının, eşit yurttaşlık ve demokrasi ilkesinin temelini oluşturması gerektiğini vurgulayarak, HEDEP’in bu paradigmaya odaklandığını ve kadın mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.
“Böyle bir partide bulunduğum için çok şanslıyım” diyen Ekinci, HEDEP'in kadınların siyasi katılımını artırmak adına eş başkanlık sistemini benimseyerek, kadınların siyasette eşit düzeyde temsilini ve politik dönüştürücülüğünü güçlendirdiğini vurguladı. Ekinci, partilerindeki kadın oranının diğer siyasi partilere kıyasla oldukça yüksek olduğunu da ekledi.
Kadın Özgürlüğü Politik Bir Sorun!
Kadın özgürlüğünün politik bir sorun olduğuna dikkat çeken Ekinci, “Bingöl'de kadınlar içine kapanma eğiliminde, bu duruma karşı çözüm olarak daha fazla kadın vakfı, meclisi ve bilinçlendirici atölyeler oluşturulmalı. Kadın arkadaşların daha fazla örgütlenmesi ve bilinçlenmeyle, toplumsal zihniyetin değişebileceğine inanıyorum” dedi.
Mihriban Ekinci, kadın siyasetçilere seslenerek, siyasi hayata aktif bir şekilde katılmalarını, kadın meclislerine yönelmelerini, belediye meclisi adaylıklarını değerlendirmelerini ve toplumsal bilincin geliştirilmesine liderlik etmelerini önerdi.
HABER: EYLEM ÖZEN