GÜNDEM

Bingöl’de Maliyeti Arttı, Üretimi Azaldı!

Abone Ol

Bingöl’de 45 yıldır kaynakçılık yapan Abdullah Bürlükkara, 1965 yılında Altınışık Köyü’nde dünyaya geldi.

3 çocuk babası olan kaynakçı ustası Abdullah Bürlükkara, 15 yaşında kaynakçılığa başladı ve o günden beri sektörde çalışıyor ancak son zamanlarda kaynakçılık sektörünün durgunlaştığını dile getiriyor.

1980'li yıllarda genellikle un ambarlarını yapmak gibi işlerle meşgul olduklarını belirten Bürlükkara, günümüzde ise eskiden olduğu gibi taleplerin olmadığını ve işlerin sınırlı olduğunu ifade ediyor.

Askerlik hizmetinden sonra çeşitli işlerde çalışan Bürlükkara, 2011 yılında kendi atölyesini kurduğunda işlerin çok yoğun olduğunu ancak pandemi sürecinde işlerin düştüğünü dile getirdi. Malzemelerin pahalılaşmasıyla birlikte işlerin daha da zorlaştığını ve taleplerin azaldığını vurgulayan Bürlükkara, maliyetlerin arttığını aktarıyor.

Maliyet Arttı, Üretim Azaldı!

Özellikle malzemelerin fiyatlarının yükselmesiyle üretimin azaldığını belirten Bürlükkara, eskiden 20 liraya alabildiği bir profilin şimdi 350 liraya kadar çıktığını söylüyor. Bu durumun üretimi etkilediğini ve işlerin kötüye gittiğini vurgulayan Bürkük, üretimin önemli olduğunu belirtti.

“Kaynakçılık Dışında Başka Bir İş Yapamıyorum”

Kaynakçılık dışında hiçbir iş yapamadığını belirten Bürlükkara, özellikle dükkânın içinde iş yaparken çok zevk aldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Bu mesleğin dışında ben hiçbir iş yapamıyorum, çünkü bugüne kadar başka bir iş yapmadım.  Bazen köye gidiyorum kendi bahçe işlerimi yapmak için, diyorum keşke şimdi dükkânda çalışsaydım köye gelip çalışmasaydım.”

Ancak mesleğin zevkli yönleri olduğu kadar zor taraflarının da olduğunu söyleyen Bürlükkara, inşaatta işi icra ettiği zamanlarda çok zorlandığını ifade ediyor.

“Zor Ve Emek İsteyen Bir Meslek”

Özellikle son zamanlarda gençlerin bu işi beğenmemesinden yakınan usta Bürlükkara, “Artık gençler meslek beğenmiyor. Eskiden çalışıyorlardı, hevesliydiler. Ama şimdiki gençler öyle değil, İlla diyor, üstüm başım temiz olsun. Benim dönemimde çırak seve seve geliyor, çalışıyordu.  Ama şimdi kimse uzun vadeli çalışmıyor, çünkü zor ve emek isteyen bir meslek”

Gelişen teknolojinin kaynakçılığı da olumlu etkilediğini söyleyen Bürlükkara, “Eskiden 50, 70 kiloluk kaynak makineleri vardı,  O zaman biz onları kaldırdık, inşaata götürüyorduk. Oradan oraya, kaldırıp duruyorduk;  artık öyle değil,  şuan iki kiloluk kaynak çanta makinaları var, sırtına alıp rahatlıkla çalışabiliyorsun.

Kaynak işinim tamamen bitmese de çok durgun bir şekilde devam ettiğini belirten usta Bürlükkara,  kaynakçılık mesleğinin yeniden canlandırılması için sanayi ve inşaat ürünlerinin düşmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatların Düşmesiyle Meslek Yeniden Canlanacak”

 Fiyatların düşmesiyle mesleğin yeniden canlanacağını belirten usta; “Önemli olan inşaat malzemesinin düşmesidir. Bingöl'de inşaat yok, Çünkü malzeme pahalı olduğu için Müteahhit inşaatı yapamıyor. Şu anda inşaat sektörü Bingöl’de durmuş, Bingöl’de sadece 4,5 inşaat yapılıyor.  50’ye yakın kaynakçı meslektaş var. Bu kaynakçılar 4,5 tane inşaattan ne kazanacak, ne yiyecek?”

İşlerin durgunluğundan dolayı birkaç meslektaşının atölyesini kapatıp yurtdışına gittiklerini söyleyen Bürkük, “iş olduğu zaman kendi kapının önü de Avrupa’dır. Olmadığı için çaresiz kalıp, gidiyorlar.”

Kaynakçılık Mesleği İçin İyileştirmeler Yapılmalı

Kaynakçılık mesleğinin daha iyi bir noktaya taşınması gerektiğini vurgulayan usta Bürlükkara, özellikle kaynakçı öğretisiyle ilgili iyileştirmeler yapılmasını, Bu konuda atılacak adımların kendisini ve meslektaşlarını memnun edeceğini belirtti.

Bürkük, Bingöl özelinde değil, tüm Türkiye genelinde böyle bir durumun yaşandığını ifade ediyor. Deprem bölgelerinde dahi inşaat faaliyetlerinin sınırlı olduğunu ve bu durumun birçok atölyenin boş kalmasına neden olduğunu aktaran Bürlükkara, Marangozlar, mobilyacılar ve demirciler gibi diğer meslek gruplarında da benzer durumların yaşandığını ifade etti.

HABER: EYLEM ÖZEN