Altın Rekora Doymuyor! Kuyumcuların Yılsonu Tahmini... Altın Rekora Doymuyor! Kuyumcuların Yılsonu Tahmini...

Bingöl'de 6 Şubat depremi sonrası yapılan ağır hasar tespit çalışmaları sonucunda birçok yapı ağır hasarlı olarak belirlendi. Bu tespitlerin ardından, ev sahiplerine evlerini boşaltmaları ve yıkım işlemlerini gerçekleştirmeleri talimatı verildi. Ancak, yıkım işlemleri tamamlandıktan sonra bazı vatandaşlara konut verilmeyeceği bildirildi. Bu durum, evlerini yıkan vatandaşlar arasında büyük bir mağduriyet yarattı.

Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Binekli köyünde yaşayan vatandaş Hadin Turhan, 6 Şubat depreminden sonra yaşadıkları şöyle anlattı.” Deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında, köydeki 20’ye yakın haneye ağır hasarlı raporu verildi. Bu raporlar doğrultusunda, yetkililer evlerin yıkılması gerektiği bildirdi” dedi.

EV YIKILDIKTAN SONRA KONUT HAKKI İPTAL EDİLDİ!

Hadin Turhan, Temmuz ayının 18’inde evlerin yıkılması gerektiğine dair bir yazı aldıklarını belirtti. Bu yazının ardından harekete geçerek evlerini yıktıklarını ifade etti. Ancak, yıkımdan sadece iki gün sonra yeni bir kararla konut haklarının iptal edildiğini öğrendiklerini söyledi. Turhan, "Bize konut tahsisinin iptal edilme gerekçesi olarak köyde heyelan riski olduğu söylendi. Ancak heyelandan dolayı herhangi bir yardım veya destek almadık" dedi.

Whatsapp Image 2024 08 17 At 15.27.58

Turhan, devlet yetkililerinin kendilerine heyelan riski nedeniyle konut veremeyeceklerini bildirdiğini, ancak bu riske rağmen yıllardır aynı yerde yaşadıklarını vurguladı. "Kırk, elli yıldır burada yaşıyoruz. Eğer gerçekten bir heyelan riski varsa, neden bu kadar bekletildik? Tapularımız mevcut, ancak çevre ve şehircilikten yapı izni almadığımız gerekçesiyle sorun çıkarıyorlar. Köyde kim çevre şehircilikten yapı izni alıyor ki?" diyerek yaşadıkları engellere dikkat çekti.

EVLERİ YIKILAN VATANDAŞLARIN KONUT HAKKI ELİNDEN ALINDI!

Elmalıgünü köyünde de mağduriyetler yaşandığını belirten muhtar Abdurrahman Ayhan, yaşanan süreci şöyle anlattı: "İhale yapıldı ve ağır hasarlı evlerin listeleri verildi. Bu evlerin sahipleri, listelerde yer aldıkları gibi evlerini yıktılar. Ancak, AFAD ekibi son listeyi açıklayarak bazı kişilere konut verilmeyeceğini söyledi. Gerekçe olarak, aynı bölgede hasarsız başka bir evi olanlara konut verilmeyeceği belirtildi.” Dedi.

Evlerin boşaltılması için defalarca kez arandığını söyleyen muhtar Ayhan: “ Adamın evini yıkmışlar,  geçen sonbahardan beri bu adamlar evraklarının peşinde uğraşıyorlar. Defalarca kez belki Bingöl'de kurumlara gidip gelmişler. Yaptığı harcamalar bu işin cabası. Bugün yıkım işlemleri bittikten sonra vatandaşlara hakkınız reddedilmiş diyorlar. Kim kabul edebilir bunu? Madem sen hak vermiyorsun bu adamların evini neden yıktın? “

PEKİ, HAK SAHİPLİĞİ NEDEN REDDEDİLDİ?

Ağır hasar gören evlerin afet bölgesinde bulunması ve tapu sahibinin başvuru yapmamış olması, bu ret kararlarının başlıca gerekçe olarak sunuldu

Afet bölgelerinde bulunan ve ağır hasar gören evler için yapılan başvurularda, bazı evlere verilen hak sahipliği reddedildi. Başvuruların reddedilmesinde, evlerin afet bölgesinde yer almasının yanı sıra tapu sahibi ile başvuruyu yapan kişinin farklı kişiler olması da etkili oldu.

Başka köylerde de benzer durumlar yaşandı. Ağır hasarlı evlerde oturan kişiler, kendi adlarına başvuru yaptıkları halde, tapunun başka bir kişinin üzerine olması sebebiyle konut hakkı talepleri reddedildi. 

HABER: EYLEM ÖZEN