Bingöl Sosyal Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhakim Beki, Bingöl’de madde bağımlısı bir bireyin gerçekleştirdiği menfur saldırıda dört masum vatandaşın hayatını kaybetmesi ve beş vatandaşın yaralanması üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Beki, bu menfur olayın Bingöl’de madde bağımlılığı ile ilgili çok ciddi tedbirlerin alınması için bir milad olması gerektiğini vurguladı. Tüm kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve toplumun tüm kesimlerinin bu sorunun çözümü için elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

Bulanık Devlet Hastanesinde Yangın Tatbikatı Bulanık Devlet Hastanesinde Yangın Tatbikatı

Bir Sosyal Hizmet akademisyeni ve Bingöl Sosyal Hizmetler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Doç. Dr. Beki, çözüm noktasında aşağıdaki hususların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Beki, tüm kesimleri sosyal zorunluluk anlayışı ile göreve davet ederek, çözüm önerilerini dört basamakta ele aldı;

Çözüm önerileri bir birleriyle ilişkili dört basamakta ele alınmıştır: 1. Koruyucu ve Önleyici Hizmetler, 2. Tedavi edici Hizmetler, 3. Rehabilite edici hizmetler 4. İzleme ve Takip hizmetleri.

1.Bingöl Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz marifetiyle Bingöl’ün bir SOSYAL DOKU haritasının çıkarılması için gerekli çalışmaların yapılması ve bu harita üzerinden toplum içinde risk oluşturabilecek aile ve bireylerin tesbitinin yapılması (RİSK HARİTASI) ve buna yönelik koruyucu ve önleyici çalışmaların mutlaka hızlı bir şekilde başlatılması gerekir.

2.Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, “AİLE SOSYAL HİZMET UZMANI” alanı ile ilgili istihdam alanı oluşturulması ve bu alanda sosyal hizmet uzmanlarının istihdamının sağlanması. Böylece her ailenin aile hekimliği gibi sosyal hizmet uzmanının olması gelecekte karşılaşılabilecek birçok sorunun önceden önlenebilmesini sağlayacak koruyucu ve önleyici bir uygulama olacaktır.

3.Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz, Müftülüklerimiz, Belediyelerimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, Emniyet Müdürlüğümüz ve Sivil toplum temsilcilerini de işin içine dahil ederek gençlere yönelik sosyal ve kültürel aktivitelerin sayısını artırmalı ve böylece maddeye bulaşma riski olan bireylerimizin de bu riskten kurtularak rehabilite edilmesi sağlanmalıdır.

4.Üniversitemizin Sosyal hizmet, Psikoloji ve Sosyoloji bölümleri, İlahiyat Fakültemiz, İl ve ilçe müftülüklerimiz ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ortaklaşa yapacakları çalışmalarla tüm birey ve ailelere yönelik  “MANEVİ DESTEK ” çalışmaları başta olmak üzere konu ile ilgili her türlü araştırma, inceleme ve çözümlere yönelik çalışmaların ortaya konulması.

5.Tedavi edici hizmetler kapsamında Sağlık İl Müdürlüğümüz bünyesinde mutlaka AMATEM ve ÇEMATEM’lerin acilen kurulması için gerekli çalışmaların hızlandırılması ve en kısa zamanda bu kuruluşların faaliyetlere başlaması.

6.Bu menfur madde bağımlılığı terörünü gerçekleştiren birey başta olmak üzere maddeye bulaşmış, bulaşma riski olan, tedavi olup tekrar maddeye bulaşan bireylerle ilgili olarak elinde yetki ve sorumluluk bulunan Bingöllümüzdeki kamu kurum ve kuruluşları, Üniversitemiz, Yerel yönetimlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz ve toplum olarak acaba yapmamız gerekenleri hakkıyla yapıp yapmadığımızın mutlaka gözden geçirilmesi ve bir vicdani nefis muhasebesinin yapılması; yapılan hizmetlerin daha da güçlü bir şekilde yapılması, yapılamayan hizmetlerin de acilen yapılması noktasında gayretler ortaya konulmasını sağlamak.

7.Netice olarak, makro seviyede sosyal politikalar üretmek ve mikro seviyede üretilen politikaların sosyal devlet anlayışı çerçevesinde uygulayabilmek için yukarda maddeler halinde ortaya konan çözüm önerilerine ek olarak, karşılaşılan sosyal sorunlar karşısında multidisipliner bir bakış açısı ile tüm birey ve ailelere konsültasyon uygulamak suretiyle psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı, tıpçı, ilahiyatçı, yerel yönetim yetkilileri, ilgili bakanlık yetkilileri, medya, eğitim kurumları, akademisyen ve sivil toplum örgütleri olarak bütün kesimlerin içinde olduğu kollektif bir şuur ile çözümler üretmek ve pratize etmek ve bu alanda “TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİK İLAN ETMEK” Anayasa’nın bize yüklemiş olduğu SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİ olmanın sorumluluğun yanında; en temel sosyal, insani, ahlaki, İslami ve vicdani bir sorumluluğumuzdur. BÖYLECE BU TÜR CİNNET/CİNAYET VE SORUN YUMAĞI HALİNE GELEN HABERLERİ YA HİÇ DUYMAYACAĞIZ VEYA EN AZA İNDİRMİŞ OLACAĞIZ.

Unutulmamalıdır ki, bir can bir alemdir, alemlerimizi yıkmayalım, yıkılmasına da müsaade etmeyelim….

HABER MERKEZİ