Bingöl’de çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 50 aktif STK’dan oluşan Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu (BİNSİDAP) daha önceden gündemine almış olduğu Şehrin Depremsellik Gerçeği raporunu platform paydaşlarına sundu.
Platform bileşenlerinden olan Bingöl İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği’nce hazırlanan raporun sunumunu İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Emre Bulşu yaptı.
BİNGÖL’DE DE ‘YARISI BİZDEN’ KAMPANYASI’NIN BAŞLATILMASI GEREKİYOR
Yapılan toplantıda, bugüne kadar Bingöl’de yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenler istişare edildi.
İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Emre Bulşu, “6 Şubat Kahramanmaraş Depremi sonrası 11 şehrin yanı sıra AFAD Genel Müdürlüğü’nce Bingöl’ün de içinde bulunduğu 7 il daha genel hayata etkili afet bölgesi ilân edildi. Bu ilânla birlikte hasar tespit çalışmaları için başvurular başladı. Başvuru sayısının 10 bin 400’ü bulması sebebiyle bu çalışmalar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nce yürütülmüştür” dedi. İlgili çalışmanın itiraz sürecinin sona erdiğini aktaran Bulşu, vatandaşların bundan sonraki süreçte itiraz için Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvururabileceklerini söyledi.
Bu süreçte İnşaat Mühendisleri Odası Bingöl İl Temsilciliği tarafından vatandaşları bilgilendirme amacı ile hizmet sunulabileceğinin aktarıldığı toplantıda, yapılan tüm hasar tespit çalışmalarından sonra ağır hasarlı olarak derecelendirilen yapıların ivedilikle yıkılmalarının sağlanması, bununla beraber bu yapılarda ikamet eden veya tarım, hayvancılık ve ticari amaçlı kullanan vatandaşların barınma ve diğer faaliyetlerin ifasında sorun yaşamamaları adına her türlü tedbirin önceden hassasiyetle belirlenerek alınmasının elzem olduğu dile getirilerek hak sahipliği çalışmasında diğer illerde başlatılan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının Bingöl’de de başlatılması gerektiği vurgulandı.
BİNGÖL’DE DEPREM MASTER PLÂNI HAZIRLANMASI GEREKİYOR
Ayrıca TMMOB bileşenlerince hazırlanan 88 maddelik Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu, toplantıda sunuldu. Bu rapor çerçevesinde Bingöl’de Deprem Master Plânı hazırlanması gerektiği vurgulandı.
6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli alanları belirlemek amacı ile 98 gönüllü mimar ve mühendisin hazırlamış olduğu rapor çerçevesinde 517 yapı incelenmiş olup riskli olarak belirlenen alanlarla ilgili Bingöl’de faaliyet gösteren mimarlarla birlikte hazırlanan Avan Projesi, Bulşu tarafından platforma sunuldu.
Sunulan raporlarla birlikte Bulşu tarafından Kentsel Ulaşım, İçmesuyu gibi şehri ilgilendiren bir çok konuda sunumlar yapılıp, projeler paylaşıldı.
DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN BİNGÖL, PİLOT BÖLGE OLARAK SEÇİLEBİLİR
Toplantı Sonrası BİNSİDAP’tan yapılan açıklamada, özellikle depremsellik gerçeğinin en yüksek olduğu Bingöl’de deprem öncesi, deprem anı ve sonrası için her an hazır olunması gerektiği, kentsel dönüşümlerin bir an önce yapılması ve hasarlı yapılar için devlet tarafından verilen hibe ve desteklerden vatandaşların da faydalanması gerektiği, bu şekilde ağır hasarlı yapıların bir an önce dönüşümünün mümkün olabileceği aktarıldı. Bingöl’ün deprem riski açısından yüksek risk grubunda oluşu ve küçük iller statüsünde olması hasebiyle pilot bölge olarak seçilebileceği de aktarıldı. Bu konu ile ilgili platform olarak gerekli çalışmaların uzman kişilerce yapılması için girişimlerinin olacağı bildirildi.
Depremde ulaşım, depremde güvenlik, depremde sağlık arama ve kurtarma barınma toplanma alanları gibi başlıklarla ilgili de çalışma ve sunumların yapılacağı, bu konularda tavsiye ve önerilerin, konunun uzmanlarıyla birlikte ilgili mercilere aktarılıp takipçisi olunacağı belirtildi.
BİNGÖL’DEKİ İNTİHAR VAKALARI DA ELE ALINDI
Ayrıca yapılan istişare toplantısında Bingöl’de artan intihar vakaları ve uyuşturucu kullanımı tartışıldı. Bu konularda STK’lar olarak neler yapılabileceği, ne tür çalışmaların yapılması gerektiği ilgili uzman kişiler ve kamu kuruluşlarının nasıl ortak bir çalışma içerisinde olunabileceğinin araştırılması için çalışmaların başlatılacağı kararı alındı.
EROL YILMAZ