Bingöl’ün Genç ilçesinde kurulan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali, hidroelektrik enerjiyi güneş enerjisiyle birleştirerek Türkiye’nin enerji üretimine önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Tesis, hidroelektriğe entegre edilen bin 100 dönümlük alandaki 200 bin fotovoltaik panelle hibrit bir yapıya sahip. Toplam kurulu gücü 500 megavat olan santralde, 200 bin panelden saatte 80 megavat üretim sağlanıyor. Kurulduğu günden bu yana 4 milyar kilovatsaat enerji üreten tesis, bu enerji ile 465 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladı ve ülke ekonomisine 257 milyon dolar katkı sundu.

Kalehan İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı, hibrit enerji sistemlerinin önemini vurgulayarak, “Hibrit tesisler, aynı bağlantı noktasından sisteme bağlı birden fazla kaynağı – su, rüzgar, güneş gibi – kullanarak enerji üreten tesislere denir. Aşağı Kaleköy hibrit tesisimiz, su ve güneşten oluşan bir yapı. Hibrit tesislerin en büyük faydası eksik kapasitemizi tamamlama imkanı sağlamaları. Burada 500 megavat HES üretiminin yanı sıra 80 megavat da GES üretimini bize sunuyor. Ancak bu üretimi aynı anda yapmamız maalesef mümkün değil. Kurulduğumuz günden bu yana yaklaşık 4 milyar kilovatsaat enerji ürettik. Bu enerji ile 465 bin hane, yani 365 bin kişinin enerji ihtiyacını karşıladık ve ülke ekonomisine 257 milyon dolarlık katkı sağladık” şeklinde konuştu.

"Avrupa ile Paralel Çalışıyoruz"

Engellilere İşkenceye Barolardan Tepki! Engellilere İşkenceye Barolardan Tepki!

Avrupa ülkeleriyle enerji iletiminde paralel çalıştıklarını belirten Yazıcı, “Biz bu enerjileri Aşağı Kaleköy’den Yukarı Kaleköy, Beyhan, Karakoçan, Diyarbakır ve Tatvan trafo merkezlerine iletiyoruz. Bu işlemleri bin 45 direk ve 450 kilometrelik hatlarla sağlıyoruz. Böylece Bulgaristan’dan 2, Yunanistan’dan 1 hat olmak üzere Avrupa ülkelerine enerji gönderiyoruz. Yani Avrupa Birliği ile paralel çalışıyoruz diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

İHA

20241102Aw320766 5