Bingöl’de yapım çalışmalarına başlanan 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmelidir. Sayın Cevdet Yılmaz, isterse bunu yapabilir.
Bingöl’ün önemli sorunlarının başında sağlık alanı geliyor. Uzun yıllardır hastalarını il dışına götürüp getiren biri olarak Bingöllü vatandaşlarımızın çevre illerin yollarında, hastanelerinde çektikleri çilelerin yakın şahidiyim.
Bingöl’de her branşta yeterli sayıda doktor ve gerekli teçhizat bulunmadığı için çevre illerde şifa arayan binlerce insan bulunuyor.
İnsanlarımız çevre illerdeki üniversite hastanelerine, özel hastanelere ya da eğitim ve araştırma hastanesine gitmek zorunda kalıyor. Mecburiyetten gidiyor.
Giderken bir çoğu imkansızlıklar içinde kıvranarak gidiyor, yoludur, konaklamasıdır, hastane ücretidir derken binlerce lira harcamak zorunda kalıyor.
Bu insanların bir kısmını, çevre illerin hastanelerinden, hastanelerde çektikleri çilelerden kurtarmak mümkün. Bunu da yapabilecek kişi Sayın Cevdet Yılmaz’dır.
Sayın Yılmaz, 2007 yılında Bingöl’den milletvekili seçildiği günden bu yana önemli görevlerde bulundu. Kalkınma Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevlerini yürüten ve 16 yıldır aktif siyasetin içinde yer alan Yılmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilmesiyle kariyerinin zirvesini yaşadı. Bu yazı yazılırken Sayın Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanına vekalet ediyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz, kabinenin açıklanmasından sonra geldiği Bingöl’de, yapımına başlanan 500 yataklı yeni hastane binasından bahsetti, şehir hastanesi niteliğinde olacağını söyledi.
Milletvekilliği seçimlerinden önce katıldığım bir toplantısında, Bingöl’de yapılacak 500 yataklı hastanenin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi talebinde bulundum.
Bana verdiği cevapta, yeni dönemde seçilecek milletvekillerinin konuyla ilgilenebileceğini söyledi.
Cevdet Bey, Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçildiğine göre, konu artık milletvekillerini aşmıştır. Cumhurbaşkanı Yardımcısı için Bingöl’e yeni yapılacak hastanenin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesinin zor olmayacağını düşünerek, bu talebimi yineliyorum; Bingöllülerin çevre illerde çektiği eziyetin biraz da olsa azalması için Bingöl’de eğitim ve araştırma hastanesi açılmalıdır!
Bingöl’de eğitim ve araştırma hastanesi açılması, önümüzdeki dönemlerde Bingöl Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi kurulmasının da önünü açacaktır.
Diyebilirsiniz ki, tıp fakültesinin kurulması için nüfus kriteri var ve en az 500 bin nüfus olması gerekiyor. Bu kriteri önünüze koyanlara Bilecik ilini örnek gösterin.
2022 yılı verilerine göre 228 bin 673 nüfusu bulunan Bilecik’te, Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi kuruldu.
Bilecik’te ayrıca eğitim ve araştırma hastanesi de bulunuyor. Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 30.11.2020 tarihinde tescil edilerek 300 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor.
Bingöl’den daha az nüfusu bulunan Bilecik’te, nüfus kriterine bakılmaksızın tıp fakültesi kurulabiliyorsa, Bingöl’de de kurulabilir. Yeter ki, siyasilerimiz bunu canı gönülden istesin.
Ancak tıp fakültesinden önce hali hazırda yapım çalışmalarına devam edilen 500 yataklı Bingöl Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi gerekiyor.
Bir eğitim ve araştırma hastanesi Bingöllülere çok görülmemeli. Aksi taktirde yeni hastane binası da çözüm olmayacak, insanlarımız çevre illerde şifa aramaya devam edecek.
Bingöl’den eğitim ve araştırma hastanesinin açılmasını bekliyor, bu beklentinin gerçekleşmesini umut ediyorum.