Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu olan UNESCO tarafından kültürel mirasın korunması, desteklenmesi amacıyla hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Sözleşmesi kapsamında illerin kültürel mirasları kayıt altına alınıyor.
Bu kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar başkanlığında oluşturulan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, günümüze kadar aktarılan kültürel değerlerin kayıt altına alınmasını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Önalan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç, Bingöl Üniversitesinden araştırmacı Abdullah Demir, Gazeteci Ömer Şanlı, Bingöl Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Songül Duzcu ve Hasan Berdibek’ten oluşan komisyon, bugüne kadar 6 kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağladı.
Bingöl'ün arıcılık ve bal kültürü, SOKÜM ulusal envanterine kaydedildi
Kurul üyeleri, 2023 yılında yapılan toplantıda, Bingöl’de yüzyıllardır devam eden arıcılık geleneğinin kültürel miras olarak kaydedilmesi için çalışma yürütme kararı aldı.
Bu karar üzerine, kurul üyesi Halk Kültürü Araştırmacısı Seda Küçükbilezikçi Kılıç’ın alan araştırmaları sonucu elde edilen veriler, Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.
Çalışmayı değerlendiren bakanlık, “Bingöl’ün Arıcılık ve Bal Kültürü”nü, kültürel miras olarak SOKÜM ulusal envanterine kaydetme kararı aldı.
Bingöl'de kayıt altına alınan kültürel miras sayısı 6'ya yükseldi
Bingöl’de kurul üyelerinin önerisi üzerine daha önce palas, cacim, kara Çarşamba geleneği, kartal oyunu ve Sancak Balıklı Göl kültürel miras olarak kayıt altına alınmıştı. Arıcılık ve bal kültürünün de kayıt altına alınmasıyla Bingöl’de ulusal envantere kaydedilen kültürel miras sayısı 6’ya yükseldi.
Abdulkadir BEĞSARI