GÜNDEM

Bingöl'ün Deprem Master Planı Hazırlanıyor

Bingöl'ün deprem risklerine karşı hazırlıklı olması amacıyla hazırlık çalışmaları yapılan ‘Bingöl İli Deprem Master Planı’ değerlendirildi.

Abone Ol

Deprem açısından riskli illerin başında yer alan Bingöl’de ‘Deprem Master Planı’ hazırlanıyor. Bingöl Üniversitesinde yapılan master planı değerlendirme toplantısında, yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl’ün Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki konumu nedeniyle büyük bir deprem riski taşıdığını belirtti. Vali Usta, bu tür bilimsel ve stratejik planların önemine değinerek, Deprem Master Planı’nın şehrin güvenliğini artırmak adına atılan önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Vali Usta, Bingöl Üniversitesi ve yerel yönetimlerin ortak çalışmaları sayesinde, kentte deprem sonrası oluşabilecek hasarların minimize edilmesi için etkili bir strateji oluşturulacağını belirtti.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl'ün deprem bölgesinde yer aldığını ve bu nedenle kapsamlı bir hazırlık planının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bingöl Üniversitesi olarak, deprem gibi doğal afetlere karşı hem akademik birikimimizi hem de bilimsel gücümüzü kullanarak topluma hizmet etmeyi bir görev olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, kamu kurumlarımızla iş birliği içinde hareket ederek, Bingöl’ün afetlere karşı dirençli bir şehir haline gelmesi için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Deprem Master Planı çalışmaları, bilimsel veriler ışığında en etkin önlemlerin alınmasını sağlayacaktır” dedi.

YEDİSU SİSMİK BOŞLUĞU RİSK OLUŞTURUYOR

Toplantıda, Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram tarafından Bingöl İli Deprem Master Planı’na dair detaylı bir sunum yapıldı.

Akbayram, Bingöl ve çevresindeki deprem riski analizleri ile zemin yapısı üzerine yürütülen çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Sunumda, Bingöl’ün bulunduğu Doğu Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki sismik boşlukların oluşturabileceği tehlikelere dikkat çekildi. Özellikle Yedisu Sismik Boşluğu’nun, gelecekte deprem açısından yüksek risk teşkil ettiği belirtildi.

Dr. Öğr. Üyesi Akbayram, Bingöl’deki yapı stokunun mevcut durumu hakkında bilgi vererek, hızlı görsel değerlendirme yöntemi ile incelenen yapıların bir kısmının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, üniversitenin uzman ekiplerinin farklı bölgelerde yaptığı zemin sınıflama ve dinamik parametre haritalarının, deprem öncesi alınacak önlemler için önemli bir rehber niteliği taşıdığı ifade edildi.

ALTYAPI VE KRİTİK HİZMETLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Deprem anında hayati öneme sahip altyapı sistemlerinin dayanıklılığını artırmanın, Bingöl Deprem Master Planı’nın en önemli hedeflerinden biri olarak öne çıktığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Akbayram, “Plan kapsamında, içme suyu ve kanalizasyon hatlarının yanı sıra doğalgaz ve elektrik iletim ağlarının depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca, afet sonrası arama-kurtarma ekiplerinin hızlı bir şekilde bölgeye ulaşabilmesi için yolların ve köprülerin güçlendirilmesi de planın kritik adımları arasında yer alıyor. Bu kapsamda alınacak önlemlerle, deprem anında ve sonrasında hayati altyapı hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi hedefleniyor” ifadelerini kullandı.

DEPREM MASTER PLANI’NDA HALK KATILIMI VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARI ÖNE ÇIKIYOR

Bingöl Deprem Master Planı’nın başarısı için halkın sürece katılımının önemine vurgu yapan Akbayram, "Planın sürdürülebilirliği için halk katılımının ve farkındalık çalışmalarının şart olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda, çeşitli bilgilendirme ve eğitim programları düzenlemeyi hedefliyoruz. Deprem anında doğru adımların atılabilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, halkın acil durum planlarına dahil edilmesi, planın etkinliği açısından kritik bir öneme sahip" diye konuştu.

Akbayram, bu şekilde halkın, depreme karşı hazırlıklı olmasının sağlanabileceğini ve toplumsal dayanışmanın artırılacağını da sözlerine ekledi.

Toplantıya Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Rektör Danışmanı  Prof. Dr. Abdulhakim Koçin, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atilla Uzun, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, FKA Bingöl Temsilci İsa Telimen ve Bingöl Üniversitesi Enerji Çevre ve Doğal Afet Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Abdulkadir BEĞSARI