Sağlık

Bingöl'ün sağlık sorunları masaya yatırıldı!

Abone Ol

Bingöl'de çeşitli alanlarda aktif olarak faaliyet gösteren 50 sivil toplum örgütünün birlikteliğinden oluşan Bingöl Sivil Toplum Dayanışma Platformu (BİNSİDAP), her ay şehrin farklı bir konusuyla sorunlara çözüm arıyor.
Bu ayki toplantıda, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ve İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun’un katılımıyla sağlık sorunları ele alındı.
Sağlık tesislerinin durumu, personel yetersizliği, uzman doktor eksikliği, fiziki şartların iyileştirilmesi gibi birçok başlığı konunun muhataplarıyla istişare eden BİNSİDAP bileşenleri, sorunların çözümü için canla başla çalışacaklarının mesajını verdiler.
Platformun paydaş STK'larından olan Hasta Hakları Derneği tarafından, 37 başlıkta sağlık alanında yaşanan aksaklıkların sebebi ve çözüm önerileri sunuldu.
Yaşanan problemlerin kaynağına inmeyi ve sorunları çözmeyi hedefleyen platform bileşenleri, sorunun kaynağına alanındaki uzmanlardan destek alarak nihai hedefine ulaşmayı hedefliyor.

OLASI AFET DURUMUNDA ŞEHRİN SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİNDE SIKINTI VAR MI?

Her başlığa tek tek cevap veren İl Sağlık Müdürü Veysel Tosun, aksaklıkların sebepleri ve yapılan çalışmalar hakkında sunum yaparak, aksaklıkların büyük nedeninin sağlık alt yapısında olan eksiklikler, fiziki şartların yetersizliği ve hekim eksikliklerinden kaynaklandığına dikkat çekti. 
Devlet hastanesi ve kadın doğum hastanelerinin birleşiminden kaynaklı sorunların olduğu kadar iki hastanenin birleşmesinden farklı branşlardaki doktorlara erişimin sağlanması açısından avantajların da oluştuğunu belirtilen Tosun, çocuk ve kadın doğum polikliniklerinin mevcut sayısının arttırılması ile ilgili çalışmaların olduğunu kaydetti.
Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ve olası bir deprem anında ilimizin sağlık hizmetine erişiminin ne durumda olduğu ile ilgili soruya cevap veren Tosun, kurulan sahra hastanesinin alt yapısı, helikopter pisti, internet sağlayıcıları, gerekli araç gereçleriyle her ayrıntısının düşünüldüğü bir merkez olduğunu belirterek, bu konuda hassas bir çalışmanın olduğunu, olası bir afet anında erişimde herhangi bir sıkıntının oluşmaması için önlemlerin eksiksiz olduğunu ifade etti. 

-"BİNGÖL’DE AMATEM KURULMASI"-

AMATEM’in kurulmasının Bingöl için önemli olduğunu ve bu anlamda yoğun bir çalışmanın yapıldığını belirten Tosun, AMATEM için fiziki bir binanın olması gerektiğini vurgulayarak, yüksek güvenlikli ve içerisinde aktivite alanlarının olacağı ayrı binanın olması halinde gerekli ekip ve sağlık personeli anlamında bir sıkıntılarının olmayacağını söyledi.
Sağlık İl Müdürlüğüne ait uygun bir arazide yapının yapılması için gerekli taleplerinin olduğunu ve çalışmalarının sürdüğünü belirten Tosun, AMATEM'in şehir için önemli olduğunu vurgulayarak, bu anlamda çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.
Tosun, “özellikle büyükşehirlerden başlayarak günümüzde belki ilçelere kadar, yerleşim yerlerine kadar çocuklarımızı etkileyen önemli bir konuyu tartışıyoruz.
Madde bağımlılığından bir kısım maddelerden kaynaklı, sigara, esrar gibi uyuşturucu maddelerden kaynaklı olan bağımlılığı kastediyoruz. Bunun yanında bir de davranışsal bağımlılık dediğimiz özellikle son yıllarda ve daha önce televizyon bağımlılığı olarak başlayan şimdi ise telefonlarla gündemimize gelen ve maalesef günde belki beş altı saatimizi verdiğimiz çocuklarımızın çok daha fazla zamanını harcadığı bağımlılıkla alakalı konularımız gündemlerimizde var. Tabii sadece devletin kamu kuruluşlarının bu işin içerisinde olması çözümü ortaya koyabilmek adına çok yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Özellikle sivil toplum kuruluşlarının aktif olmalarını istiyoruz,  Yerel yönetimler oldukça önemlidir, özellikle onların ortaya koyacağı çözüm önerilerinin önemli olduğunu düşünüyoruz, çünkü halkın içerisinde sorunların tam da göbeğinden çözümleri karışımıza getirebilecek durumdalar” dedi.

-“BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDE SAĞLIK ALANIYLA İLGİLİ 4 FAKÜLTE VAR”-

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da, üniversitenin sağlık alanındaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Üniversite bünyesinde sağlıkla alakalı 4 fakülte ve 2 sağlık hizmetleri MYO ile hizmet verildiğini dile getiren Çapak, şöyle devam etti: "Diş Hekimliği hastanesinde 102 kişi aynı anda tedavi hizmeti alabilecek. Bingöl Üniversitesi'nin son yıllarda büyüme hızını artırarak üniversitemizde Diş Hekimliği Fakültesini, Fizik Tedavi Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi ile sağlık alanında nitelikli öğrenciler yetiştirerek ilimize ve ülkemize hizmet etmeye çalışıyoruz. Diş Hekimliği Hastanemizin faaliyete girmesi aynı anca 102 kişiye tedavi ederek sadece ilimize değil, bölgemize de ciddi anlamda katkı sağlamış olacağız. Ayrıca Fizik Tedavi Fakültemiz bul yıl ilk öğrencilerini aldı. İnşallah Fizik Tedavi Hastanemizin faaliyete girmesi ile bu konuda da bölgenin lokomotifi olacağız, yine Sağlık Bilimleri Fakültemizin bünyesinde nitelikli hemşire ve diyetisyen yetiştiremeye çalışıyoruz. Veterinerlik Fakültemiz ve Fakültemizin bünyesinde kurulan 5500 metre karelik hayvan hastanemizle de insan sağlığının yanı sıra hayvan sağlığına hizmet etmekteyiz.”

-“ARAŞTIRMA HASTANESİ OLMASI GEREKİYOR”-

Çapak, "İlimizde yaşanan sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu sağlık alt yapısından kaynaklanıyor. Yeteri kadar hekim ve nitelikli çalışma alanlarının oluşması için Tıp Fakültesi ya da Araştırma Hastanesinin ilimize kazandırılması gerekir. Bu noktada çaba sarf etmeye çalışıyoruz. Tıp Fakültesi veya Araştırma Hastanesi ilimizde kazandırıldığında uzman doktorlar akademik çalışma yapabileceği ve akademik unvan alabilecekleri için ilimizi tercih edeceklerdir. Bu vesile ile hastalarımızın başka illere tedavi amaçlı gitmelerine de gerek kalmayacaktır. Biz üniversite olarak gerek sağlık gerekse diğer konularda ilimizin emrindeyiz” şeklinde konuştu.

BİNSİDAPTAN ÇAĞRI

Platform paydaşları, araştırma veya tıp fakültesinin açılması için gerekli şartların neler olduğunun tam olarak araştırılması ve gereken şartların sağlanması için üniversite, sağlık il müdürlüğü ve şehrin tüm bileşenlerinin ortak çalışmalar ve çabalar göstermesi gerektiğini, sağlıkla alakalı yaşanan sorunların, sağlığa erişimde insanımızın yaşadığı zorlukların ancak bu şekilde çözülebileceğine dikkat çekti.
(Haber Merkezi)