Bingöl merkezde bilinen İsfahan Bey Camii, 16. yüzyılın başlarında Çapakçur Emiri Isfahan bin Emir Abdal el-Süveydi tarafından Akkoyunlu mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Dikdörtgen şeklinde kesme taşlardan yapılan bu tarihi yapı, bir cami, medrese ve zaviye kompleksinden oluşuyor. Isfahan Bey, bu komplekse birçok gayr-i menkul arazi ve emlâkini de vakfetmiş, böylece yapıların korunmasını sağlamıştır.

Whatsapp Image 2024 09 09 At 16.49.57

Çapakçur, Genç ve Hançuk'ta uzun yıllar hüküm süren Süveydi Beylerinden olan İsfahan Bey, bölgede pek çok eseri miras olarak bırakmış, ancak bu eserlerden sadece bazıları günümüze ulaşabilmiştir. İsfahan Bey Camii, tarih boyunca çeşitli onarımlar görmüş ve üzerinde yer alan kitabeler, bu onarımların izlerini taşıyor.

Whatsapp Image 2024 09 09 At 16.49.57 (2)

Resmi İlan Yönetmeliği değişti Resmi İlan Yönetmeliği değişti

1846 yılında Çapakçur Emiri Süleyman Bey tarafından onarılan cami, 1854 yılında yine Süleyman Bey’in çabalarıyla bir kez daha restore edilmiştir. Cami, depremler ve diğer nedenlerle birçok kez zarar görmüş ve her seferinde onarılarak ayakta kalmayı başarmıştır. 1875 yılında İsfahan Bey’in torunlarından Yusuf ve Derviş tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden tamir edilen cami, 1971 depreminde büyük hasar almış, ancak halkın destekleriyle yeniden onarılmış.

1 Mayıs 2003 depreminde ise kısmen duvarları yıkılan cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Günümüzde halen ibadete açık olan İsfahan Bey Cami yıllardır ayakta kalmaya devam ediyor.

HABER: EYLEM ÖZEN