Bingöl’de son yıllarda neredeyse her akarsu üzerine HES’ler kurulmaya başlanırken, birçok dere yaz aylarında kurumaya başladı. Balık ve birçok canlı türüne ev sahipliği yapan akarsulardan biri de Bingöl’ün Genç İlçesi ile Diyarbakır’ın Lice İlçesi arasında bulunan Sarım Çayı. Dicle Nehri’nin yan kollarından biri olan Sarım Çayı, birçok endemik bitki ve balık türüne de ev sahipliği yapıyor.
Sarım Çayı üzerinde Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi’nin uygulanması için çalışmalar yürütülürken, bölge halkı HES projesine yıllarca karşı durdu. HES Projesinin iptal edilmesi için mahkeme başvuran bölge halkı ve bölge dernekleri, Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği İptal kararının sevincini yaşarken, Sarım Çayı üzerine HES yapmak isteyenler, Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği İptal kararına karşı yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvurdu. Ancak Danıştay, ilgili idarenin isteğini reddederek Sarım Çayı üzerinde HES kurulmaması yönünde önemli bir karar verdi.
SARIM ÇAYI ÜZERİNE HES YAPILMAYAN TEK AKARSU
Kararı sosyal medya hesabından duyurun Avukat Barış Yıldırım, şu7 ifadelere yer verdi; “Bingöl ili Genç ilçesi ve Diyarbakır ili Lice ilçesi Sarım Çayı ve Yan Kolları üzerinde yapımı kararlaştırılan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi’nin iptali maksadıyla açtığımız davada Erzurum 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği İptal kararına karşı idarece yapılan yürütmenin durdurulması isteği Danıştay tarafından reddedildi. Hayırlı olsun. Sarım Çayı, Dicle Nehri’nin yan kolu durumunda bulunup Dicle Havzası’nda üzerine HES inşa edilmeyen tek akarsu durumundadır. Sarım Çayı Havzası ekolojik öneme sahip bir sahadır.”
(Haber Merkezi)