Bingöl'ün Kiğı İlçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Naci Görür, depremin meydana geldiği bölgenin hassas bir bölge olduğunu belirterek, deprem dirençli yerleşim alanları çalışmalarına bu bölgeden başlanabileceğini ifade etti.
Bingöl için sık sık deprem uyarısında bulunan Prof. Dr. Naci Görür, şunları söyledi: “Demirkanat-Kiğı/Bingöl’de 4,0 deprem oldu. Bu bölge stres transferlerinin olduğu bölge. Muhtemelen son transfer 6 Şubat depremleri. Daha önce de açıkladığımız gibi, Erzincan-Karlıova arasında, Karlıova-Bingöl arasında dikkatli olunmasını uyarmıştık. Şimdiki deprem de DAF’ın Göynük koluna paralel batıdaki bir fay zonu içinde meydana geldi. Yeri itibariyle hassas, özenli olmakta yarar var. Belki de deprem dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı.
YEDİSU FAYI İLE İLGİSİ YOK
Deprem jeolojisi uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, depremin yaşandığı bölgede 2003 yılından buyana sık sık depremler yaşandığını belirterek, bu depremin, 7’nin üzerinde deprem beklenen Yedisu Fayı ile ilgisinin bulunmadığını söyledi.
Demirtaş, Kiğı’da yaşanan depremle ilgili şunları söyledi: “Kığı'nın 12 km; Yedisu fayının 32 km güneyinde yer alan deprem KAFZ ve DAFZ kavşak bölgesinde, her iki faya paralel doğrultulu fayların olduğu bölgede oldu. Bu bölgede 2003-2010 yılları arasında 5.0-6.4 arası depremler oldu.
Bu depremin Sismik Boşluk konumda olan Kuzey Anadolu Fay Zonu'na ait Yedisu parçası ile ilgisi yok. "Bingöl'de deprem bekliyorum, bakın demiştim oldu" şeklinde bir açıklama olabilir. Bu bölgede 2003 yılından bu yana çok sayıda 5.0-6.4 aralığında depremler oldu. İtibar etmeyin.”
Abdulkadir BEĞSARI