Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin ders dışı eğitim faaliyetlerinde nöbet tutma süreciyle ilgili yeni bir düzenleme getirdi. Peki, okul saatleri dışında başlayan bu faaliyetlerde nöbetçi öğretmen görevi nasıl belirleniyor? İşte Öğretmenler Kurulu talebiyle alınan ve öğretmenleri yakından ilgilendiren o kararın detayları.
NÖBET GÖREVİ SÜRESİ VE KAPSAMI NASIL BELİRLENİYOR?
Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim ve öğretim kurumları yönetmeliğinde öğretmenlerin ve müdür yardımcılarının nöbet görevi ile ilgili önemli bir detaya yer verdi. Madde 44'te nöbet görevi ile ilgili tanımlamada nöbet görevinin ilk ders öncesi 30 dakika, son ders bitiminden sonra 30 dakika sona erer şeklinde bir ifade yer alıyor.
Ancak bu maddeye şu ifadede eklenerek nöbet tutma sürecindeki görevlendirme kapsamı sınırlandırılmış oluyor. Peki, eklenen o madde ne?
Şöyle ki okulun özelliğine bağlı olarak öğretmenler kurulunun da almış olduğu karar neticesinde 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bu süreye kısıtlama getirilebiliyor. İkili öğretim sisteminde okullarda öğretmenler tek devre nöbet tutma uygulamasını kullanıyor.
DERS DIŞI ETKİNLİKLERDE NÖBET ZORUNLULUĞU VAR MI?
Öğretmenlerin ders dışı etkinliklerde nöbet tutma zorunluluğu, özellikle destekleme ve yetiştirme kursları söz konusu olduğunda sıkça gündeme gelen bir konu. Mevcut yasal düzenlemelere göre, normal ders saatleri sona erdiğinde başlayan bu kurslarda nöbetçi öğretmen görevlendirilmesi zorunlu değil. Ancak, kurslarda açılan şube sayısının 5 veya daha fazla olması durumunda, kursta görevli öğretmenlerden birinin nöbetçi olarak görevlendirilmesi gerekiyor.
KAYNAK: MEB HOCAM