GÜNDEM

Diyarbakır’da 5 Gün, Bingöl’de 3 Gün Yasaklandı!

Diyarbakır'da yapılması planlanan "Özgürlük Mitingi" nedeniyle Bingöl Valiliği, 11-13 Ekim 2024 tarihleri arasında il sınırları içinde her türlü toplu etkinlik ve eylemleri 3 gün süreyle yasakladı.

Abone Ol

Diyarbakır’da 13 Ekim 2024 tarihinde "Komploya Karşı Direniyoruz, Özgürlük İçin Amed’de Buluşuyoruz" sloganıyla yapılması planlanan "Özgürlük Mitingi" hakkında önemli bir karar alındı. Diyarbakır Valiliği'nin aldığı yasak kararı sonrasında Bingöl Valiliği de yayımladığı kararla, 11 Ekim 2024’ten itibaren Bingöl ili sınırlarında her türlü toplu etkinlik ve eylemler üç gün süreyle yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Terör örgütlerinin silahlı yapılanmasına yönelik güvenlik güçlerimizce yurt içinde ve yurt dışında sürdürülen başarılı operasyonlar neticesinde; örgütün kırsal yapılanması önemli ölçüde sekteye uğratılıp silahlı faaliyetleri minimize edilmiştir. Bu kapsamda; PKK/KCK terör örgütü, gerek kırsal alandaki silahlı kadrolarını arttırmak gerekse halk tabanındaki varlığının devamını sürdürüp tabanını canlı tutmak adına örgüte müzahir şahıslar/kurumlar vasıtasıyla ajitasyon propagandası temelinde (Haber ve sosyal medya paylaşımları, açlık grevi eylemleri, kanunsuz eylemlere dönüşen basın açıklamaları, illegale dönüşen açık hava ve kapalı alan toplantıları, BTÖ mensubu cenazeleri gibi) propaganda faaliyetlerine hız vermiş, propaganda faaliyetlerini önemli ölçüde arttırarak geniş kitleleri kontrol altına almayı hedeflemiştir.

13.10.2024 tarihinde “Komploya Karşı Direniyoruz, Özgürlük için Amed’de buluşuyoruz” sloganıyla Diyarbakır ilinde düzenlenmesi planlanan “Özgürlük Mitingi” konulu miting için terör örgütüne müzahir yayın organları ve internet sitelerinden sıklıkla çağrı amaçlı provokatif paylaşımların yapıldığı, örgütün talimatları doğrultusunda, halkın muhtemel eylemlere katılımını arttırıp kaybedilen halk desteğinin yeniden kazanılmak suretiyle eylemselliğin tabana yayılmasının amaçlandığı ve yapılan legal görünümlü etkinlikler aracılığıyla kolluk görevlileri ile karşı karşıya kalmayı bir tercih olarak kullanmak suretiyle örgütün şehir alanında varlığını gösterme taktiğinin şehirde yaşayan vatandaşlar üzerinde uygulanmaya çalışıldığı, etkinlik ile ilgili açık kaynaklar üzerinden yapılan propaganda çağrıları ve açıklamalar göz önüne alındığında etkinliğin bölücü terör örgütü elebaşı abdullah öcalan’ın özgürlüğü ve İmralı’daki -sözde- tecrit için yapılacağı ve diğer illerden de yoğun katılım sağlanacağı görülmektedir.

Diyarbakır Valiliğinin 08/10/2024 tarih ve 2024/738 sayılı Olur’u ile Diyarbakır’da düzenlenecek olan “Özgürlük Mitingi” konulu miting ile alakalı Açık ve kapalı alanlarda yapılmak istenilen (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi oturma eylemi, miting, stand açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma vb.) her türlü eylemin, bu eyleme katılmak amacıyla geldiği anlaşılan şahıs ve araçların diğer illerden İl ve ilçe mülki sınırları girişlerinin/geçişlerinin/çıkışların 2911 Toplantı ve Gösteri yürüyüşleri kanununun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. Maddesinin (A), (B) ve (C) fıkraları gereğince (Jandarma bölgesi dahil) il ve ilçe mülki sınırları içerisinde 09/10/2024 günü saat 00.01’den - 13.10.2024 günü saat 23.59’a kadar 5 (beş) gün süreyle YASAKLANDIĞI bildirilmiştir.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesinde; “Bölge valisi, Vali veya Kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğini dair açık bir ve yakın bir tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir.” hükmü ile, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 19. Maddesinde; “Bölge valisi, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla bölgeye dahil illerin birinde veya birkaçında ya da bir ilin bir veya birkaç ilçesinde bütün toplantıları bir ayı geçmemek üzere erteleyebilir. Valiler de aynı sebeplere dayalı olarak ve suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde bağlı ilçelerin birinde veya birkaçında bütün toplantıları bir ayı geçmemek üzere yasaklayabilir. Yasaklama Kararı gerekçeli olarak verilir. Kararın özeti yasaklamanın uygulanacağı yerlerde mutat vasıtalarla ilan edilir.

5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (a) fıkrasında; “Vali, il sınırları içerisinde bulunan genel ve özel bütün kolluk ve teşkilatlarının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alır. Bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.” hükmü ile, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (c) fıkrasında; “İl sınırları içerisinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığını, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.” hükmü ile, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin ek fıkrasında; “Vali, kamu düzenini veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu veya bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı, kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belirli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarına, toplanmalarına, araçların seyirlerini düzenleyebilir ya da kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.” hükümleri bulunmaktadır.

2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi hükümleri gereğince;

Milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi, tesis olunan huzur ve güven ortamı ile milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliğinin tesisi, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi ve terör örgütlerinin planlarının bertaraf edilmesi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin Ülkesi ve Milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, olası yasadışı eylemlerin önlenerek müessif olayların yaşanmaması amacıyla ve kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hususu göz önüne alındığında, can ve mal güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin ve kamu esenliğinin sağlanmasının güçleşeceği, ayrıca Diyarbakır ilinde 13.10.2024 tarihinde yapılacak olan “ Özgürlük Mitingi” ile ilgili açık kaynaklar üzerinden yapılan propaganda çağrıları ve açıklamalar göz önüne alındığında etkinliğin terör örgütü elebaşı abdullah öcalan’ın özgürlüğü ve İmralı’daki -sözde- tecrit için yapılacağı ve diğer illerden de yoğun katılım sağlanacağı, terör örgütlerince ve sol/marjinal/provokatif  gruplarca gerek ilimizde, gerekse ilimizden Diyarbakır ilinde yapılması planlanan mitinge katılım amaçlı gitmek isteyebilecek grupların oluşabileceği ve yasadışı eylem/etkinlik ve faaliyetlerde bulunabileceği, İlimiz farklı noktalarında terör örgütüne müzahir şahıs veya şahıslarca PKK/KCK terör örgütünü övücü ve destekleyici mahiyette eylemlerde bulunulabileceği, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek fiillerin meydana gelebileceği kamuoyunda oluşturabilecek tepki/infial nedeniyle karşıt görüşlü grupların bir araya gelebileceği gerekçeleri ile, Valilik ve Kaymakamlık Makamlarının uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği resmi bayram ve resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar, spor faaliyetleri, bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar hariç olmak üzere yapılması muhtemel her türlü eylem/etkinlikler ile belirtilen konuların devamı niteliğindeki (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, araç konvoyu, her türlü karşılama uğurlama, kapalı yer toplantısı, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma, vb.) etkinliklerin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesi hükümleri ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17. ve 19. Maddelerine istinaden 11.10.2024 günü saat:08.00’den 13.10.2024 günü saat:23.59’a kadar olmak üzere 3 ( Üç ) gün süre ile Bingöl il sınırları (İl merkezi, ilçeler ve Jandarma sorumluluk bölgeleri dahil) içerisinde YASAKLANMASI' nı,

Yine yukarıda belirtilen tarihler arasında 11.10.2024 günü saat:08.00’den 13.10.2024 günü saat:23.59’a kadar olmak üzere 3 ( Üç ) gün İlimiz merkezinden ve İlçelerimizden (İl merkezi, ilçeler ve Jandarma sorumluluk bölgeleri dahil) veya çevre İllerden bireysel veya toplu olarak İlimiz güzergâhını kullanarak her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, 13.10.2024 Pazar günü Diyarbakır ilinde “Özgürlük Mitingi” konulu mitinge katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların toplu veya bireysel bir şekilde muhtelif araçlarla İlimiz ve İlçelerimiz sınırlarına girişlerinin/geçişlerinin ve çıkışlarının 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesi hükümleri gereğince yasaklanmıştır.

HABER MERKEZİ