Birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Bingöl coğrafyası, özellikle ilkbaharda yeşeren bitkilerle önemli bir besin kaynağını da barındırıyor. Bingöl dağlarında doğal ortamında yetişen ve halk arasında yelıng olarak bilinen Çiriş otu, bugünlerde vatandaşların sofralarını süslüyor.
YELING, ÇİRİŞ (EREMURUS SPECTABİLİS): Çiriş, Dağ pırasası, Gülük, Sarı çiriş, Gulik, gibi isimler ile bilinen Yelıng otu; ilk bakıldığında pırasaya benzediğinden yabani pırasa olarak anılır. Ancak pırasaya oranla daha küçüktür. Nisan ayında doğada kendiliğinden boy gösteren Yelıng, sarıçiçekli ve otsudur. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun dağlarında ve İç Anadolu’da yetişmektedir. Anadolu’da yemeği yapılan yelıng otunun Bingöl yöresinde kavurmalı, bulgurlu çorbası yapılmaktadır. Haşlanarak, yağda kızartılarak veya yumurtayla kavrularak pişirilmekte, hatta helız otu gibi bulgur pilavına katılmaktadır.
Bingöl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de, Yelıng otunun çorbasını paylaşarak, şu ifadelere yer verdi; “Halk dilinde yelıng otu olarak bilinen çiriş otu, Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanarak sebze olarak satılır ve çok miktarda tüketilir. Bahar ayı geldiğinde ilimizde bu aya özel hazırlanan geleneksel yemekler de sofralarda yerini alıyor.”
Fuat OTLAK