KÜLTÜR-TURİZM

Doğal Göl Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyündeki Alatepe Gölü, gereksiz sulama faaliyetleri nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Köy halkı, gölün hızla tahrip olduğunu belirterek yetkililerden yardım çağrısında bulunuyor.

Abone Ol

Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde bulunan ve geçmişte köy halkı ile çevre illerden gelen ziyaretçilerin gözde mekanlarından biri olan Alatepe Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Köy halkı, gölün gereksiz sulama faaliyetleri nedeniyle hızla tahrip edildiğini belirterek yetkililerden yardım istedi.

"GÖLÜMÜZ YILLARDIR TAHRİP EDİLİYOR"

Alatepe köylülerinden Paşa Kızgın, gölün üç-dört yıldır gereksiz sulama hortumlarıyla boşaltıldığını söyledi. Kızgın, “Köyümüzde sulama için yeterli su var ancak bazı kişiler tarlalarını gereksiz yere sulamak için gölden direkt olarak su çekiyor. Bu da gölün kurumasına neden oluyor. Hortumlar gölün içine atılıyor ve su azaldıkça hortumlar ek yapılarak su çekilmeye devam ediliyor” dedi.

Kızgın, gölden akan suyun eskiden çevreye fayda sağladığını belirterek, "Eskiden bu gölden dışarı su akardı, hem insanlar hem de hayvanlar bu sudan faydalanırdı. Ancak şimdi gölün içi tamamen balçık haline geldi" ifadelerini kullandı.

BALIKLAR ÖLDÜ, GÖL KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Devletin geçmişte göle balık bıraktığını ancak gölün bu haliyle balıkların öldüğünü ifade eden Kızgın, “Gölümüz piknik alanıydı, çevre illerden gelenler ziyaret ediyordu. Hatta nişanlar bile bu gölün kenarında yapılırdı. Ama şu an göl kuruma noktasına geldi” diye konuştu.

KÖYLÜLER GÖLÜN KORUMA ALTINA ALINMASINI İSTİYOR

Alatepe köylüleri, gölün yeniden canlandırılması ve gereksiz sulama faaliyetlerinin önlenmesi için yetkililere çağrıda bulunarak gölün koruma altına alınmasını talep etti. Kızgın, “Gölümüzün suyu dışarıya tahliye edilse ve insanlar oradan faydalansa daha iyi olurdu. Bu şekilde gölümüzü koruyabiliriz” dedi.

HABER:EYLEM ÖZEN