Gündem

Doğu Anadolu Fay Zonunda Jeotermal Potansiyeli Araştırılacak

Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bingöl’de, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan Ilıcalar ile Hacılar arasındaki jeotermal enerji potansiyelinin jeofizik yöntemler ile araştırılması hedefleniyor.

Abone Ol

Bingöl Üniversitesi Enerji, Çevre ve Doğal Afet Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜ-EÇDAM) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kıranşan tarafından Bingöl Valiliği Toplantı Salonu’nda merkez tarafından önerilen projelerin tanıtımı yapıldı.

Toplantıda, BÜ-EÇDAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Kıranşan tarafından “Bingöl Jeopark” projesinin sunumu yapıldı. Kıranşan sunumunda, Bingöl’ün turizm gelirlerinin Türkiye ortalamasının oldukça altında olduğunu ve çevre illere kıyasla turizmde geri planda kaldığını ifade ederek, böyle bir projenin hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

Bu projeyle Bingöl ilinin doğal ve kültürel zenginliklerinin, jeopark kapsamında araştırılıp ortaya konarak, bölgedeki turizm potansiyelinin artırılmasının hedeflediğini anlatan Kıranşan, proje kapsamında, Bingöl’ün jeolojik, jeomorfolojik, hidrografik, tarihî ve arkeolojik özelliklerinden kaynaklanan değerler, multidisipliner bir ekip tarafından 3 yıl boyunca araştırılacağını açıkladı.

BİNGÖL’DE JEOPARK ALANI OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR

Doç Dr. Kıranşan, “Bu araştırmalar sonucu belirlenen jeosit (doğal alan) ve jeomiras (doğal miras) değer taşıyan unsurlar, Bingöl’ün ulusal nitelikli bir jeopark alanına dönüştürülmesinde temel olacak. Ayrıca, bu alanlarda peyzaj düzenlemeleri, çevre koruma önlemleri, ulaşım ve altyapı hizmetleri sağlanarak, bölge ulusal ve uluslararası turizme kazandırılacak. Gerekli şartlar sağlandığında, Bingöl Jeoparkı’nın UNESCO tarafından tescillenmesi de hedefleniyor.” dedi.

JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ ARAŞTIRILACAK

BÜ-EÇDAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kenan Akbayram ise, “Enerji Park (Doğu Anadolu Fay Zonu Üzerinde Yer alan Ilıcalar ile Hacılar Arasındaki Jeotermal Enerji Potansiyelinin Jeofizik Yöntemler ile Araştırılması)” ve “Bingöl İli Deprem Master Planının Hazırlanması” projeleri ile ilgili sunum yaptı.

Enerji Park Projesi ile Bingöl ilinde aktif bir fay zonu olan Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) üzerinde jeofizik yöntemler kullanılarak jeotermal sahaların araştırılacağını bildiren Kenan Akbayram, “Projede jeolojik, jeomorfolojik, jeofizik, jeokimyasal ve uzaktan algılama yöntemlerinin birlikte kullanılması ile Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde potansiyel jeotermal sahaların tespit edilerek en uygun sondaj yerlerinin belirlenmesi hedefleniyor.” diye konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Akbayram, ‘Bingöl İli Deprem Master Planının Hazırlanması Projesi’nde de çok disiplinli ve bütünleşik yöntemler kullanılacağını belirterek, “Projede 13 iş paketi olacak. Yapılacak çalışmalarda 15 uzman akademisyen görev alacak.” dedi.

Projeyi 6 ayda bitireceklerini ifade eden Akbayram, “Projede her iş paketine dair mevcut veriler ilgili kurumlardan alınarak değerlendirmeleri yapılacak ve Deprem Bilgi Sistemi’nde depolanacak. Daha sonra her iş paketinde yapılması gereken faaliyetlerin standartları bilimsel verilere göre belirlenerek master plannıa eklenecektir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Vali Ahmet Hamdi Usta, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Vali yardımcısı Uğur Tutkan, Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Özdemir, İl Kültür Turizm Müdürü Selahattin Yazar, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Kordinatörü İsa Telimen ile ilgili projelerde yer alan akademisyenler katıldı.

Abdulkadir BEĞSARI

#amp-auto-ads