Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de doğal gaz ve elektrik faturalarında sağlanan devlet destekleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, yüksek tüketim yapan ve desteğe ihtiyaç duymayan vatandaşlarla ilgili yeni düzenlemelerin geleceğini belirtti. “Ayda 417 kilovatsaat tüketim yapan vatandaşlar, elektriğin gerçek maliyetini şubat ayı itibarıyla ödemeye başlayacak” dedi.

Yeni Düzenleme Nasıl İşleyecek?

Peki, elektrik faturalarında bu yeni sistem nasıl işleyecek? Aylık ne kadar tüketim yapanlar için sübvansiyon uygulanmayacak? Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Altuğ Karataş, "Serbest tüketici kavramı var. Aylık ortalama 950 kilovatsaatin üzerinde tüketim yapanlar serbest tüketici olarak kabul ediliyor. Bu kişiler, maliyet olarak piyasa şartlarından elektrik alabiliyor ve bu durumda devletin sübvansiyonu söz konusu değil. Yeni düzenleme ile birlikte bu limit 417 kilovata indirilecek" ifadelerini kullandı.

Yıllık Tüketim Üzerinden Hesaplama

Karataş, yıllık tüketime bakılacağını vurgulayarak, "12 ayda 5 bin kilowattın altında elektrik tüketenler, sübvansiyonlu tarifeden yararlanmaya devam edecek. Aylık 417 kilowattın altında kalan haneler için bu destek sürecek" dedi.

Aylık bazda bakıldığında, hanelerin yüzde 95-96'sının 417 kilowattın altında elektrik tükettiğini belirten Karataş, "Sadece yüzde 3’lük kısım bu sınırı aşıyor" diye ekledi.

Elektrik Tüketim Ortalaması

İstatistiklere göre, hanelerin ortalama 200-230 kilowatt elektrik tükettiğini belirten Karataş, "417 kilowattın üzerindeki tüketim lüks tüketim sayılır. Bu durumda, ya büyük bir ev vardır ya da evde çok sayıda elektrikli ekipman bulunuyordur" şeklinde konuştu.

Yüksek elektrik tüketimi olan hanelerin serbest piyasadan elektrik temin edebileceğini ifade eden Karataş, bu kişilerin en uygun fiyatı sunan elektrik dağıtım firmasıyla anlaşabileceklerini söyledi. Türkiye’de şu anda konutlarda 1 kilowatt elektriğin bedelinin 3.5-4 TL arasında değiştiğini belirtti.

Tasarruf ve Fiyatların Artması

Karataş, yeni düzenlemenin enerji tasarrufunu teşvik edeceğini vurguladı. "Fiyatların yükselmesi, gerçek maliyetlere yaklaşmasıyla insanların enerji tasarrufu yapma refleksleri güçlenecek. Devlet, 417 kilowattın üzerindeki tüketimi sübvanse etmeyecek, böylece tasarruf sağlayacak. 417 kilowattın üzerinde tüketim yapan sivil toplum örgütleri ve cemevleri sübvanse edilmeye devam edecek.”

Sübvansiyon Sınırı ve Elektrikli Araçlar

Aylık 1050 TL’yi aşan hanelerin sübvansiyon almayacağını vurgulayan Karataş, “Bu durum sadece bir aylık fatura bedeline değil, yıllık tüketime dayanarak belirlenecek” dedi. Elektrikli araç kullanıcılarının, evlerinde araçlarını şarj etmesi durumunda, elektrik tüketimlerinin artabileceğini de belirtti.

Fiyat Artışları Bekleniyor mu?

Elazığ’da Yiyecek Arayan Kurt, Yerleşim Alanına Kadar İndi Elazığ’da Yiyecek Arayan Kurt, Yerleşim Alanına Kadar İndi

Son olarak, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında artış bekleyip beklemediği sorusuna yanıt veren Karataş, yıl sonuna kadar herhangi bir artış öngörmediğini ifade etti. Ancak, döviz kurlarındaki artışın fiyatlara etki edebileceğini de sözlerine ekledi.