Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik tarifelerinde devrim niteliğinde bir değişiklik için hazırlıklarını tamamlamak üzere. Gelir gruplarına ve tüketime dayalı yeni bir tarife modeli hayata geçiyor. Bu yeni sistemle birlikte, elektriği fazla tüketenler gerçek maliyet üzerinden fatura ödeyecek, düşük gelirli vatandaşlar ise desteklenmeye devam edecek.

YENİ TARİFE MODELİ GELİYOR

Bakan Alparslan Bayraktar'ın Orta Vadeli Program’da işaret ettiği yeni elektrik tarife modeli, kısa süre içinde uygulamaya alınacak. Hali hazırda tüm tüketicilere maliyetinin yüzde 60 altında sunulan elektrik fiyatları, artık tüketim miktarına göre değişecek. Yeni düzenlemeyle, elektriği daha fazla tüketen büyük ev sahipleri ve yüksek gelir grupları, faturalarını üretim maliyetine göre öderken, düşük gelir grupları sübvansiyonlardan yararlanmaya devam edecek.

DAR GELİRLİYE ÖZEL DESTEK

Dar gelirli ve emekliler için özel tarifeler devreye alınacak. Devlet, düşük gelirli vatandaşlara elektrik faturasında sübvansiyon ve fatura desteği sağlayacak. Halen Aile Bakanlığı aracılığıyla yaklaşık 4.1 milyon düşük gelirli aboneye sağlanan 75 kilovatsaate kadar olan elektrik faturası desteği, yeni sistemde de devam edecek. Gerçek ihtiyaç sahipleri ve en düşük gelir grubundaki haneler, elektrik faturalarında hem sübvansiyonlu tarifeden hem de devlet desteğinden yararlanacak.

YÜKSEK TÜKETİM, GERÇEK MALİYET

Yeni sistemle birlikte, evi büyük olan, çok sayıda elektrikli ev aletine sahip olan ve elektrikli araç kullanan vatandaşlar, elektriği gerçek maliyeti üzerinden ödeyecek. Bu kesimler, artık devlet desteğinden faydalanamayacak. Eğer bu sisteme geçiş yapılmazsa, devletin bütçesi üzerindeki yükün 2025 yılında 524 milyar TL’ye çıkması bekleniyor.

EV TİPİ ELEKTRİK ÜRETİMİNE YEŞİL IŞIK

Bakanlık, ayrıca ev tipi elektrik üretimini teşvik eden bir model üzerinde çalışıyor. Vatandaşlar, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla evlerine güneş paneli kurabilecek, ancak bu üretim sadece öz tüketim için kullanılacak. Ana şebekeye elektrik satışı yapılamayacak. Uzmanlar, bu sistemin orta vadede vatandaşlara kârlı bir yatırım olacağını vurguluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uygulamaya geçireceği bu yeni modelle, elektrik faturaları artık tüketim alışkanlıklarına göre şekillenecek. Az tüketen destek alırken, çok tüketenler gerçek maliyete katlanacak.

HABER MERKEZİ

Bulanık Devlet Hastanesinde Yangın Tatbikatı Bulanık Devlet Hastanesinde Yangın Tatbikatı