Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Bingöl’de engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili bakanlıklara dört ayrı soru önergesi verdi.
Türkiye'nin en temel sorunlarından birinin, engelli vatandaşların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları engeller olduğunu belirten Hülakü, “Bingöl'de de durum Türkiye'nin geneline paralel bir şekilde sürmekte, zaman zaman engelli yurttaşlara yönelik mobbing, hakaret, toplumsal dışlanmaya maruz bırakılma gibi çeşitli şikayetler kamuoyuna yansımaktadır.
Son olarak Bingöl Altı Nokta Körler Derneği ile yapmış olduğumuz görüşmede tarafımıza iletilen sorunları ve talepleri ilgili bakanlıklara ilettiğimiz soru önergeleri ile denetim görevini başlattık. Takip etmeye, her sorunu dile getirip çözüme kavuşturulması yönünde mesai harcamaya devam edeceğiz.
Kamuda çalışan engellilerin en alt derece kadrolarda çalıştırılması, idarelerin bu yönde hiçbir düzenlemeye gitmemesi, askıda liyakat sisteminin derinleştirilmesi engelli yurttaşlara yönelik bir ayrımcılıktır” dedi.
Engellilere yönelik ayrımcılığı kabul etmediklerini ifade eden Hülakü, “Engelliler hiç kimseye muhtaç değildir. Engelliler ihtiyaç sahibi birer yurttaş değildir. Engelliler toplumun eşit birer ferdidir. Yaşamsal alanların her yurttaşın ihtiyacına göre düzenlenmesi siyasetin ve bürokrasinin asli görevidir. Eğitimde, sağlıkta, sporda, sanatta, gündelik yaşamın her alanında her bir yurttaş, her ihtiyacına ulaşabilmeli, arzu ettiği şekilde hayatını idame ettirebilmelidir” ifadelerini kullandı.
ENGELLİ SORUNLARI İLE İLGİLİ 4 ÖNERGE VERİLDİ
Hülakü, engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına 2, Milli Eğitim Bakanlığına 1, Gençlik ve Spor Bakanlığına 1 önerge sundu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulan önergeler;
Önerge1: “Bingöl’de yaşayan engelli yurttaşların taleplerine ilişkin sağlıklı bir çalışma yürütmek ve taleplerinin karşılanmasını sağlamak amacıyla birçok bilgi ve veriye ihtiyaç vardır. Sağlıklı bilgi ve veriye ulaşabilmek, engelli yurttaşların sorunlarına yönelik çözüm geliştirmek Bakanlığınızca tarafımıza sağlanacak verilerin ışığında önemli ve gereklidir.
Bu bağlamda;
1-Bingöl’de yaşayan engelli yurttaşların sayısı kaçtır?
2-Bingöl’de bakım hizmeti almakta olan kaç yurttaşımız bulunmaktadır?
3-Yaşlı bakım hizmeti alan ve evde bakım hizmeti alan kişi sayısı kaçtır?
4-Bingöl’de yaşayan engelli yurttaşlara yönelik 2023 yılında yapılan ödeme miktarı ne kadardır?
5-Bingöl’de bulunan kamu kurumlarında kaç engelli kadrosu bulunmaktadır? Bu kadroların kaçı boş durumdadır?
6-Bingöl’de kaç engelli bakım merkezi bulunmaktadır? Mevcut engelli bakım merkezlerinin engelli kapasitesi kaçtır?
7-Bingöl’de kaç 0-36 aylık çocuk, kaç okul öncesi çocuk ve kaç engelli çocuk vardır? Bu çocuklardan kaçına eğitim ve bakım hizmeti verilmektedir?
8-Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmeti alan engelli sayısı kaçtır? 2015 yılından bugüne yıllara göre hangi oranda değişmiştir?”
Önerge 2: “Bingöl’de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelli personellerin, kamu kurum amirlerince engel durumu göz ardı edilerek kurum içinde görevlendirildiği ve mobbinge maruz kaldıklarına yönelik şikayetleri tarafımıza iletilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan birçok engelli bireyin, yardımcı hizmetli statüsünde çalıştırılması nedeniyle zorluk yaşadığı ve bu sebeple amirlerince hakarete uğradığı da tarafımıza iletilen şikayetler arasında yer almaktadır.
Bu şikayetler doğrultusunda; engelli bireylerin istihdam edilmesini sağlamaya yönelik kamu kuruluşlarında belirlenen kota dahilinde çalışan her bir engelli personelin hakaret ve mobbinge maruz kalmadan, istek ve talepleri göz önünde bulundurulacak şekilde görevlendirilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1-Bakanlığınız tarafından konuyla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?
2-Bakanlığınızca kamu kurumlarında çalışan engelli bireylerin çalışma koşullarını, istek ve talepleri göz önünde bulundurulacak şekilde iyileştirmeyi içeren bir planlama var mıdır?
3-Kamu kurumlarında çalışan engelli bireylerin çalışma koşullarını ve çalışma alanında uğrayabileceği mobbing ve mağduriyetleri tespit etmek amacıyla uygulanan bir çalışma var mıdır?
4-Engelli kamu personellerinin kamu idarelerinde karar alma ve yönetim süreçlerine dahil olmasını sağlayacak bir çalışma var mıdır?
5-Engelli kamu personellerinin temel haklarının tanınması ve korunması amacıyla Bingöl’de bulunan kamu kurumlarında çalışan personel, amir ve idarecilere hizmet içi eğitim verilmiş midir?
6-Kamuda çalışan engelli bireylerin mobbing ve hakarete karşı hangi tedbirler alınmaktadır?”
Gençlik ve Spor Bakanlığına sunulan önerge;
“Bingöl’de yaşayan engelli yurttaşların taleplerine ilişkin sağlıklı bir çalışma yürütmek ve taleplerinin karşılanmasını sağlamak amacıyla birçok bilgi ve veriye ihtiyaç vardır. Sağlıklı bilgi ve veriye ulaşabilmek, engelli yurttaşların sorunlarına yönelik çözüm geliştirmek Bakanlığınızca tarafımıza sağlanacak verilerin ışığında önemli ve gereklidir.
Bu bağlamda;
1-Bingöl’de yaşayan lisanslı engelli sporcu sayısı kaçtır?
2-Lisanslı engelli sporcu sayısının branşlara göre dağılımı nasıldır?
3-Engelli yurttaşların spor aktivitelerini gerçekleştirebileceği spor kompleksi sayısı kaçtır?
4-Bingöl’de bulunan engelli spor kulübü sayısı kaçtır? Bu kulüplerde kaç sporcu aktif olarak spor yapmaktadır?
5-Engelli spor kulüplerine yapılan 2023 yılı nakdi yardım miktarı ne kadardır?”
Milli Eğitim Bakanlığına sunulan önerge;
“Bingöl’de yaşayan engelli yurttaşların taleplerine ilişkin sağlıklı bir çalışma yürütmek ve taleplerinin karşılanmasını sağlamak amacıyla birçok bilgi ve veriye ihtiyaç vardır. Sağlıklı bilgi ve veriye ulaşabilmek, engelli yurttaşların sorunlarına yönelik çözüm geliştirmek Bakanlığınızca tarafımıza sağlanacak verilerin ışığında önemli ve gereklidir.
Bu bağlamda;
1-Bingöl’de yaşayan engelli öğrenci sayısı kaçtır? Öğrencilerin eğitim seviyelerine göre dağılımı nasıldır?
2-Bingöl’de İşaret Dili Eğitmeni sayısı kaçtır?
3-Zazaki ve Kırmanci dillerinde işaret dili eğitimi verilmekte midir?
4-Engelli yurttaşlara yönelik Bingöl ilinde yürütülen eğitim ve öğretim çalışmaları nelerdir?
5-Görme engelli yurttaşlar için sesli eğitim sistemleri hangi dillerde uygulanmaktadır?
6-Kırmanci ve Zazaki dillerinde sesli eğitim sistemleri bulunmakta mıdır?
7-Bakanlığınıza bağlı okul ve eğitim merkezleri engelli yurttaşların kullanımına uygun mudur? Bu yönde yapılan çalışmalar nelerdir?
8-Bakanlığınız bünyesinde Bingöl’de çalışmakta olan engelli personel sayısı kaçtır? Kaç engelli öğretmen/eğitmen vardır?”
(Haber Merkezi)