Eski HDP Milletvekili İdris Baluken hakkında, 2016 yılında yaptığı bazı konuşmalar gerekçe gösterilerek 9 yıl hapis cezası talep ediliyor. Baluken, 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmış 7 yıl sonra tahliye edilmişti. Ancak, bu kez de 2016’da yaptığı konuşmalar nedeniyle yargılanıyor.

Avukatı Reyhan Yalçındağ’ın Açıklamaları

Artı Gerçek’e konuşan Baluken’in avukatı Reyhan Yalçındağ, Baluken’in söz konusu konuşmaların tamamının aynısını Meclis’te de yaptığını vurguladı; bu durumda Anayasa’nın 83/1’de düzenlediği yasama sorumsuzluğunun bulunduğunu ama bunun hiçe sayıldığını söyledi. Yalçındağ, ömür boyu soruşturma ve kovuşturma yasağının bulunması gerektiğini ama dosyada TBMM tutanaklarının esas alınması talebinin karşılık bulmadığını belirtti.

Savcılığın İddiaları ve Duruşma Tarihi

Savcılık, Baluken’in 2016 yılının Şubat ayında Mardin’de, Haziran’da Diyarbakır’da, Nisan’da Adıyaman’da, Ağustos’ta Batman’da ve Ekim’de Diyarbakır’da katıldığı bazı etkinlik ve basın açıklamalarındaki konuşmalarında suç unsurlarının bulunduğunu ileri sürdü.

Savcılık mütalaasında, Baluken’in 2016 yılının şubat ayında Mardin’de, haziranda Diyarbakır’da, nisanda Adıyaman’da, ağustosta Batman’da, ekimde de Diyarbakır’da katıldığı bazı etkinlik ve basın açıklamalarındaki konuşmalarında “Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Hükümetini Alenen Aşağılama”, “Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama”, “Türk Milletini, Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama”, “Cumhurbaşkanına Hakaret” ve “Kamu Görevlisine Hakaret” suçlarını işlediğini ileri sürdü.

Düzce'deki Zincirleme Kazada 2 Kişi Yaralandı Düzce'deki Zincirleme Kazada 2 Kişi Yaralandı

Savcılık 9 yıl hapis cezası talep ederken, bir sonraki duruşma 23 Ekim 2024’te yapılacak.

HABER MERKEZİ